Home  > 
Diagnostiek  >  Weefsel

weefsel

microscopeAls er aanwijzingen zijn dat een patiënt vasculitis heeft, kan besloten worden tot weefselonderzoek. Dat kan zijn omdat men zoekt naar een bevestiging van het vermoeden van een dergelijke ziekte. Er kan dan een biopsie worden gedaan. Daarbij wordt er een stukje weefsel genomen van het orgaan dat is aangedaan. Dit stukje weefsel, het biopt, is meestal slechts enkele millimeters lang en breed.

De belangrijkste biopten bij systemische vasculitis zijn het huidbiopt, het nierbiopt, het longbiopt en het neusbiopt. Maar ook een biopsie van spierweefsel of uit een zenuwbaan is mogelijk.

Neusbiopsie
Bij een neusbiopsie wordt eerst met een neusendoscoop gekeken waar de ontsteking zit. Een neusendoscoop is een smalle starre buis, voorzien van diverse lenzen, waarmee de KNO-arts goed in de neus kan kijken. Voordat een neusendoscopie wordt uitgevoerd, wordt de binnenkant van de neus plaatselijk verdoofd. Dit wordt gedaan met neuswatjes, dunne strookjes die gedrenkt zijn in een oplossing die plaatselijk verdooft. Daarna kan de neus met de endoscoop worden onderzocht. Tijdens de neusendoscopie wordt met een dunne buis slijm weggezogen. Als bepaald is waar de ontstekingen zitten, kan er op die plaats een biopt genomen worden. Aan de endoscoop zit namelijk een mechanisme, waarmee de specialist een klein stukje weefsel uit de binnenwand van de neus kan halen.

Huidbiopsie
De huidbiopsie is het eenvoudigst en het minst belastend voor de patiënt. Op de plaats van de huidontsteking (bijvoorbeeld een rode plek op de huid) wordt een klein stukje huid weggenomen. Dat gebeurt met een klein soort "appelboortje" onder plaatselijke verdoving. Omdat het een kleine ingreep is, kan dit poliklinisch gebeuren.

Longbiopsie
Wanneer een longbiopt wordt genomen, wordt eerst een bronchoscoop ingebracht bij de patiënt. Dit is een flexibele buis, voorzien van lenzen, die via de mond en de luchtpijp naar de longen wordt gebracht. Door de bronchoscoop kan men dan zien waar de ontstekingen zitten. Ook aan deze bronchoscoop zit een mechanisme, waarmee de specialist een klein stukje uit de longen kan halen en mee naar buiten kan nemen.

Ook een longbiopt kan soms poliklinisch genomen worden. Het biopt wordt dan 's ochtends genomen, waarna de patiënt in de dagopname nog gecontroleerd wordt of de longbiopsie nog tot complicaties heeft geleid (zoals een nabloeding). Als alles in orde is kan hij aan het eind van de dag weer naar huis. Maar vaak zal er ook gekozen worden voor een korte ziekenhuisopname, om te zorgen dat er zich géén complicaties voordoen.

Nierbiopsie
Een nierbiopt wordt genomen met een lange naald, die door de huid de nier bereikt. Met behulp van een echoapparaat wordt tijdens het nemen van het biopt gecontroleerd waar de naald zit. Aan het eind van de naald zit ook weer een appelboormechanisme, waardoor een klein stukje nierweefsel mee naar buiten wordt genomen. Een nierbiopsie wordt gedaan onder (plaatselijke) verdoving. De patiënt wordt kort in het ziekenhuis opgenomen, om zeker te zijn dat er zich géén complicaties voordoen, zoals nabloedingen.


De analyse van het biopt door een patholoog

Het weefselstukje - het biopt - wordt in het laboratorium ingebed in een doosje met vloeibare paraffine. Dat is dezelfde stof waar ook kaarsen van gemaakt worden. Daarna wordt het geheel gehard. Zo wordt het mogelijk om er uiterst dunne plakjes vanaf te snijden. We hebben het dan over bijvoorbeeld een dikte van een micrometer (1/1000 millimeter dik). Die weefselplakjes worden op een glazen plaatje geplakt en met speciale kleurstoffen bewerkt. Daarna gaat de patholoog het geheel onder een microscoop bekijken. Een patholoog is een arts die gespecialiseerd is in het (meestal microscopisch) onderzoek van weefsel op allerlei bijzonderheden. Zo kan aan de hand van biopsien of bij operaties verwijderd materiaal de aard van een ziekte worden vastgesteld, of na overlijden een doodsoorzaak.

Omdat het plakje weefsel zo flinterdun is, valt het licht van de microscoop er makkelijk door. Door de kleurstoffen die aan het plakje zijn toegevoegd kan de patholoog de structuren van de bloedvaatjes in het weefsel goed herkennen. Bij systemische vasculitis wordt met name gekeken naar afwijkingen in de bloedvatwanden zoals ontstekingen en naar granulomen (ophopingen van witte bloedcellen).

Wanneer er in een biopt geen ontstekingen of granulomen worden gevonden, wil dat nog niet zeggen dat er geen sprake is van een vasculitis. Het is namelijk niet altijd goed te zien op welke plek men een stukje weefsel moet wegnemen. Daardoor loop je de kans dat net niets te zien is in het stukje dat is weggenomen en vaak moet er dan een nieuwe biopsie plaatsvinden.

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag