Home  > 
Leven met vasculitis  >  Effecten Medicijngebruik  >  Suikerziekte

Suikerziekte

Het gebruik van prednison heeft soms tot gevolg dat de patiënt diabetes (suikerziekte) krijgt. Het gaat dan om diabetes mellitus. Bij diabetes heeft men een te hoog glucose- of bloedsuikergehalte. Normaliter wordt het glucosegehalte in het bloed geregeld door insuline dat door het lichaam zelf wordt gemaakt in de ‘eilandjes van Langerhans' die zich in de alvleesklier bevinden. Bij diabetes is er sprake van onvoldoende insulineproductie of een onvoldoende werkzaamheid van de wel aanwezige insuline. Dat leidt tot een verhoogd glucosegehalte in het bloed. Uiteindelijk zal ook via de nieren glucose in de urine terechtkomen, maar dan is er al sprake van zeer hoge glucosewaarden.

Mensen met diabetes door corticosteroïden zijn vaak, maar niet altijd, aangewezen op het regelmatig injecteren van insuline. Insuline wordt door de patiënt zelf met een handige insulinepen ingespoten in het onderhuidse vetweefsel. De moderne insulinebehandeling omvat een injectie schema met vier injecties, waarbij snelwerkende insuline wordt toegediend voor de hoofdmaaltijden, en middellang werkende insuline voor het slapen gaan. De hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon en wordt vastgesteld aan de hand van het bloedglucosegehalte (zie hierboven). Soms kan men de suikerziekte met tabletten behandelen.

Een goed glucosegehalte (nuchter) ligt tussen 4,4-6,7 mmol/ltr, het is slecht als dit boven de 7,8 mmol/ltr ligt. Voor diabetespatiënten zijn er handige apparaatjes waarmee bloedglucose gemeten kan worden.

Bij de behandeling van diabetes is het in de eerste plaats van belang om te streven naar een normaal lichaamsgewicht. Diabetes verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, daarom moeten andere factoren die dit risico met zich meebrengen, zoals een hoge bloeddruk en roken (of meeroken) worden vermeden. Mensen met diabetes hoeven niet meer zo'n streng dieet te volgen, zoals vroeger het geval was. Wel is regelmatige en gezonde voeding belangrijk en het advies van een diëtiste kan daarbij helpen.

De algemene richtlijnen bij diabetes zijn:

  • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over. Neem als u twee maal per dag insuline gebruikt eventueel tussenmaaltijden. Dit laatste is niet nodig bij een insulinegebruik van 4x per dag.
  • Groente, fruit en peulvruchten in het dieet zijn belangrijk, omdat deze een gunstige invloed hebben op het glucose- en insulinegehalte na de maaltijd.
  • De voeding dient vooral uit koolhydraten te zijn opgebouwd (50-55%) en wat minder uit vetten (30-35%, waarvan maximaal 10% verzadigd vet) en eiwitten (10-15%).
  • Gezonde lichamelijke activiteit is erg belangrijk. Let er wel op dat bij het begin van de activiteit het glucosegehalte goed is.

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag