Home  > 
Leven met vasculitis  >  Effecten van Vasculitis  >  Reumatische klachten

Reumatische klachten

LevenMetVasculitisSysteemvasculitis wordt ook wel gerekend tot de reumatische aandoeningen.

Het Reumafonds omschrijft reuma als een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten aan de gewrichten en omliggende weefsels.

Veel vasculitispatiënten zullen bij zichzelf klachten herkennen die thuishoren bij reumatische aandoeningen als gewrichtsreuma, fibromyalgie (weke delen reuma), het syndroom van Sjögren etc. Indien de behandelend arts geen reumatoloog of immunoloog is, dan kan het zinvol zijn te overleggen of een onderzoek door een reumatoloog gewenst is.

De reumatoloog kan waar nodig medicijnen voorschrijven, de reumaconsulent geeft voorlichting en bemiddelt bij hulp of aanpassingen. De fysiotherapeut kan helpen de gewrichten soepel te houden en de spieren te trainen. Een ergotherapeut leert u de dagelijkse handelingen zo uit te voeren dat de gewrichten niet teveel belast worden. Daarbij horen ook adviezen over hulpmiddelen, die onder meer in de thuiszorgwinkel zijn te verkrijgen.

Gewrichtsklachten
Relatief veel vasculitispatiënten hebben last van reumatische pijnen, vooral in gewrichten van handen en schouders. Dat doet denken aan één van de meest voorkomende vormen van reuma: reumatoïde artritis (RA). Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. In tegenstelling tot de reumatische artritis leiden de gewrichtsproblemen bij vasculitispatiënten meestal niet tot vervorming van de gewrichten. Wanneer patiënten naast ernstige chronische neusproblemen ook gewrichtspijn hebben, kan dat artsen op het spoor van GPA (de ziekte van Wegene) zetten.

Pijnlijke spieren
Vasculitispatiënten hebben vaak pijnlijke spieren. Dit is een kenmerk dat strikt genomen thuishoort bij de ziekte fibromyalgie (weke delen reuma). Dat is een aandoening van de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, de plaats waar pezen aanhechten aan het gewricht, gewrichtsbanden en bindweefsel.

De behandeling van reuma is gebaseerd op drie pijlers:

Leefregels
Belangrijk is dat de gewrichten van reumapatiënten niet onnodig belast worden. Zo is het belangrijk om niet al teveel overgewicht te hebben, omdat dit de gewrichten en spieren beneden de heup zwaar belast. Ook is het belangrijk op tijd rust te nemen, want als de gewrichten teveel belast worden kan de gewrichtsschade verergeren. Een fysiotherapeut kan verder behulpzaam zijn om op een andere wijze te tillen, trappen te lopen enz.

Verantwoord bewegen
Verantwoord bewegen is belangrijk, want dat zorgt ervoor dat de gewrichten soepel blijven en de spieren en botten sterk. Vooral als u ook prednisolon gebruikt is blijven bewegen van belang, want anders neemt het risico op botontkalking en botbreuk toe (zie verderop het stuk over botontkalking - osteoporose). Zwemmen, wandelen, fietsen en oefeningen verminderen de reumaklachten.

Medicijnen
Ook medicijnen kunnen helpen om de reumatische klachten te verminderen.
Eenvoudige pijnstillers als paracetamol, aspirine, codeïne en tramadol zijn dan de eerste opties. De volgende stap zijn pijnstillers die ook een ontstekingsremmende werking hebben, de zogeheten NSAID's. De bekendste voorbeelden hiervan zijn diclofenac (Voltaren) en ibuprofen (Brufen). Plaatselijk worden de reumaontstekingen ook nog wel eens met corticosteroïden injecties in het ontstoken gewricht, de peesschede of slijmbeurs ingespoten. Op die manier worden de ontstekings- en pijnklachten plaatselijk bestreden, zonder dat de bijwerkingen van de prednisolon door het hele lichaam optreden.

Meer informatie over reuma vindt u op de website van het reumafonds.

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

NIEUWS

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Subsidie Nierstichting voor LUMC

2018-04-18

Dr. Onno Teng van het LUMC krijgt € 375.000  voor zijn onderzoek naar nierpatiënten die een nierontsteking hebben als gevolg van een auto-immuunziekte. 

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Schijf met persoonsgegevens mogelijk ontvreemd

2017-12-21

Patiëntenfederatie Nederland is sinds november een externe harde schijf kwijt. Op de schijf staan eigen bedrijfsgegevens en gegevens van de 25 duizend panelleden van de Patiëntenfederatie.

Lees meer

Medicijnen in de EU

2017-10-25

Edith Schippers vindt dat fabrikanten moeten worden verplicht om hun medicijnen aan alle EU lidstaten aan te bieden. 

Lees meer

Chinar Rahmattulla: Summa Cum Laude

2017-09-29

Onze vrijwilligster en redactrice van de Vascuzine Chinar Rahmattulla studeerde vandaag in Leiden SUMMA CUM LAUDE af in de geneeskunde !

Lees meer

AMC Voorlichting Vasculitispatiënten

2017-09-18

Op woensdagavond 18 oktober organiseert het Vasculitiscentrum AMC samen met de afdelingen reumatologie en nefrologie van het VUMC een patiëntenavond in het AMC.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Met wie heeft u een appeltje te schillen?

2017-03-17

Deze week startte het Nationale Zorgnummer de actie  'Met wie heeft u een appeltje te schillen?' Wat doe je als je een probleem hebt met werkgever, zorgverzekeraar of arts? 

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

10 jaar nieuw leven

2016-11-15

Een van de sprekers op de Landelijke Dag 2017 is de longarts Prof. dr. Marjolein Drent. Ze vroeg ons om aandacht voor een mooie film over twee zussen die beiden een dubbele longtransplantatie meemaakten.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Expertise UMCG en AMC

2016-07-19

Commissie oordeelt positief over definitieve erkenning AMC en UMCG als expertisecentrum voor vasculitis.

Lees meer

Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam

2016-06-07

Op de website van het AMC is nu een aparte sectie voor het Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

Nationale Zorgnummer

2015-11-07

In de knel omdat u geen passende zorg en ondersteuning krijgt? Dan is er nu het Nationale Zorgnummer
0900 - 2356780

Lees meer

Transparantie in de zorg

2015-03-03

Helderheid voor de patient over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Dat is wat minister Schippers wil in het jaar van de transparantie. 

Lees meer

Second Opinion

2015-01-22

Het aanvragen van een second opinion blijft gewoon verzekerd en er komt ook geen eigen bijdrage in dat verband. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag