Home  > 
Diagnostiek  >  Ontsteking

Ontsteking

Er zijn een aantal bloedonderzoeken die kunnen aangeven of er in het lichaam ontstekingen zijn. Daarmee kan men echter nog niet bepalen of zo'n ontsteking door systeemvasculitis wordt veroorzaakt of door een bacterie of virus. Dat kan wel met de ANCA-test of door onderzoek van een biopt (stukje weefsel). In zo'n biopt kunnen bijvoorbeeld granulomen worden gevonden die kenmerkend zijn voor bepaalde vormen van systemische vasculitis. De gegevens uit het bloedonderzoek moeten in dezelfde richting wijzen als de ziekteverschijnselen.

Aan de bloedonderzoeken kun je wel afmeten hoe erg de ontstekingen zijn. Als er sprake is van vasculitis, dan is uit de uitkomst van zo'n bloedonderzoek op te maken hoe actief de vasculitis is. De testen kunnen daarom ook gebruikt worden om te bepalen of de behandeling aanslaat. Als de bloedwaarden verbeteren, weet je dat je met de juiste behandeling bezig bent.

De twee belangrijkste bloedonderzoeken om vast te stellen of er ontstekingen zijn en hoe hevig de ontstekingen zijn, zijn het onderzoek op de snelheid van de bloedbezinking en het onderzoek op de aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve proteïne (CRP).

De bloedbezinking

De bloedbezinking wordt op het formulier voor bloedonderzoek aangegeven als BSE. Dat heeft in dit geval niets te maken met de gekke koeienziekte. Het betekent bloedsediment, oftewel bloedbezinking.

Bij gezonde mensen is de bloedbezinking kleiner dan 20 mm/uur. Wat betekent dat in een uur minder dan 20 mm vaste bestanddelen in het bloed (bijvoorbeeld de witte en rode bloedcellen en de bloedplaatjes) naar de bodem van het onderzoeksbuisje zinken. Bij patiënten met ontstekingen, zoals GPA (Granulomatose met PolyAngiitis - voorheen de ziekte van Wegener genoemd) , is dat veel meer. De bezinking kan dan wel oplopen tot 100 mm/uur of nog hoger.

Bij een actieve vasculitis zijn er ook meer witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten) in het bloed aanwezig. Ook dit wordt in de BSE gemeten. Bij een immuunreactie maakt het lichaam namelijk extra witte bloedlichaampjes aan om vreemde stoffen in het lichaam te bestrijden. Vasculitis is ook een immuunreactie, maar dan tegen stoffen van het eigen lichaam, vandaar de naam auto-immuunziekte.

Het lichaam maakt bij bloedingen ook extra bloedplaatjes aan om die bloedingen te kunnen stelpen. Daardoor ontstaat er bij een bloeding op de huid een bloedkorstje. Dat bestaat uit samengeklonterde bloedplaatjes. Die dichten het gaatje in het bloedvat. Bij een ontsteking zoals vasculitis, worden er ook meer bloedplaatjes gevormd. En dat is weer te zien aan de verhoging van de bezinking.

De BSE wordt echter vooral bepaald door de samenstelling van de plasma-eiwitten. Bij allerlei ontstekingen in het lichaam worden namelijk extra eiwitten gevormd, zoals fibrinogeen (dat onderdeel uitmaakt van het stollingsapparaat) en gammaglobulinen (afweerstoffen). Deze eiwitten zorgen ervoor dat de rode bloedcellen aan elkaar plakken en dan sneller zinken in een stilstaande kolom.

Het c-reactieve proteïne (CRP )

Het c-reactieve proteïne (CRP) is een acute-fase-eiwit dat door de lever wordt geproduceerd als reactie op een ontsteking. Het is een stof die onze weerstand tegen infecties verhoogt en die het genezingsproces bevordert. Als er in ons lichaam een ontstekingsproces aan de gang is, dan stijgt de concentratie van deze eiwitten snel.

De concentratie van deze eiwitten in het bloed is dan ook een goede indicator voor de aanwezigheid van een ontsteking of infectie. Hoe hoger het CRP-gehalte is, des te ernstiger de ontstekingen en dus ook de systemische vasculitis.

Bij gezonde mensen is het CRP-gehalte kleiner dan 0,5 mg%. Bij patiënten met systeemvasculitis kan die waarde snel stijgen

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag