Home  > 
Search news

Financiële injectie voor Chemocentryx

 
 

ChemoCentryx krijgt kapitaalinjectie van 100 miljoen dollar voor AVACOPAN

AVACOPAN is een interessant product-in-ontwikkeling voor mensen met ANCA-vasculitis (1). Het zou namelijk kunnen leiden tot het sterk reduceren van de hoge dosis prednison die op dit moment nog noodzakelijk is voor de behandeling.

De financiële injectie van Herculas Capital stelt Chemocentryx in staat om in hoog tempo door te gaan met wat er nodig is om het product goedgekeurd te krijgen door de FDA(2) en om als die goedkeuring er is verdere activiteiten te ontwikkelen om het product commercieel in de markt te zetten.

Chemocentryx en Vifor

Met betrekking tot Avacopan werkt Chemocentryx in partnerschap met Vifor. Binnen de partnerschapovereenkomst heeft Chemocentryx de marketingrechten voor de US en China en Vifor voor Europa en Azië inclusief Japan en het Midden-Oosten. 

De 100 miljoen van Hercules gaan niet naar Vifor maar naar Chemocentryx en zijn derhalve vooral bedoeld voor de Amerikaanse goedkeuring en de Amerikaanse markt. Toch is deze kapitaalsinjectie ook voor Vifor en de Europese patiënten van belang. Hoe eerder de Amerikaanse FDA‑goedkeuring er is hoe eerder ook het product in Europa goedgekeurd wordt door de EMA(3) en hoe eerder de feitelijke prijsonderhandelingen met de overheid kunnen starten. Met als eindresultaat het sneller beschikbaar komen van Avacopan voor Europese en dus ook Nederlandse patiënten.

Historie

De Vasculitis Stichting heeft het belang van Avacopan al vroeg onderkend en was blij dat het binnen de EMA enkele jaren terug haar stem mocht laten horen toen Chemocentryx vroeg om het product te registreren als weesgeneesmiddel. Die registratie betekent de formele erkenning dat het product belangrijk is voor mensen met een zeldzame ziekte. Ook heeft de EMA de Vasculitis Stichting mee laten praten toen werd verzocht om het product een PRIME-status te geven (Priority Medicine) waardoor een versnelde toekenningsprocedure kan worden toegepast. 

 Zowel de status als weesgeneesmiddel als de PRIME status werden toegekend en dat is belangrijk omdat het medicijn daardoor eerder op de markt kan komen en de ontwikkelaar van het product lange tijd beschermt is tegen namaak (7 jaar in de USA en 10 jaar in Europa). Op die manier kan de ontwikkelaar beter en meer investeren om het product getest en goedgekeurd te krijgen, de beste wijze van behandeling te bepalen en het commercieel in de markt te zetten. Voeg daar nu deze kapitaalsinjectie aan toe en alle elementen zijn aanwezig om het medicijn zo gauw mogelijk bij de patiënt te brengen.

Prednison

Prednison is een prachtig product dat veel goeds doet voor vasculitispatiënten maar dat ook veel nare bijwerkingen heeft. Medici raken er steeds meer van overtuigd dat het terugdringen van prednisongebruik meer aandacht verdient. Het ontwikkelen van producten als Avacopan kan daar duidelijk aan bijdragen. De formele goedkeuring van het product door instanties als FDA en EMA is er weliswaar nog niet maar het is goed om waar te nemen dat er mede door deze kapitaalsinjectie vaart in het proces blijft.

Het vervolg

Wij blijven de ontwikkelingen rond de beschikbaarheid van dit product nauwgezet volgen en met beschikbaarheid bedoelen we dan uiteraard ook de betaalbaarheid.

Dat ondertussen ook Vifor al druk aan de weg timmert om het product geregistreerd te krijgen en in de markt te zetten heeft u kunnen lezen in het artikel ‘See me Hear me’ in onze Vascuzine van december 2019.

-----

Enkele begrippen
(1)     ANCA Vasculitis: Verzamelnaam voor drie ziektebeelden (GPA-MPA en EGPA) waarbij bepaalde auto-antilichamen (ANCA) een rol spelen bij de ontwikkeling van vasculitis, een chronische ontsteking van de bloedvaten.
(2)     Federal Drug Administration. De Amerikaanse organisatie die onder andere nieuwe medicijnen goedkeurt voor gebruik in de USA.
(3)     European Medicine Agency. De Europese tegenhanger van de FDA. Ze keurt onder andere nieuwe medicijnen goed voor gebruik in Europa.

NIEUWS

Covid-19 en Kawasaki

2020-05-06

Verschillende media berichtten vorige week dat artsen de laatste weken wat meer kinderen op de intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki. 

Lees meer

Heropening scholen

2020-04-22

Onzekerheid bij veel vasculitispatiënten over heropening scholen.

Lees meer

Rituximab Onderhoud en het Coronavirus

2020-04-08

Moet ik tijdens deze coronacrisis mijn onderhoudsbehandeling met Rituximab verschuiven of niet?

Lees meer

Ook Nijmegen geannuleerd

2020-03-17

Het spijt ons maar ook de GPA-MPA dag in Nijmegen op 16 mei gaat niet door...

Lees meer

Annulering bijeenkomsten

2020-03-11

De geplande bijeenkomsten voor GPA- en MPA-patiënten op 21 en 28 maart en op 4 april in respectievelijk Alkmaar, Rotterdam en Groningen gaan niet door vanwege het coronavirus.

Lees meer

Financiële injectie voor Chemocentryx

2020-01-21

ChemoCentryx krijgt een kapitaalsinjectie van 100 miljoen dollar voor de registratie en het in de markt zetten van AVACOPAN

Lees meer

Meander Vasculitis Team

2019-09-24

Meander MC presenteert zich als Vasculitis Expertise Centrum.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag