Neus en bijholten

Korstvorming en verstoppingen in de neus en bijholten (sinussen)

Door de vasculitis kan het slijmvlies in de neus opzwellen, er kunnen zweren in ontstaan en het slijmvlies kan zelfs afsterven. Ook bloedneuzen zijn niet ongebruikelijk. In het ergste geval kan het kraakbeen van het neustussenschot aangetast worden, waardoor een zadelneus ontstaat.

Neusdouche
Door de aantasting van het slijmvlies kunnen er korsten of proppen in de neus ontstaan. Als dit niet al te erg is kan een neusspoeling helpen. Het is het beste om een fysiologische zoutoplossing te gebruiken Dit is een oplossing in water van ongeveer 8 mg zout (NaCl) per ml, die verkrijgbaar is bij de apotheek.
U kunt ook zelf een zoutoplossing maken: Los 1 theelepeltje keukenzout op in een glas (200 ml) lauwwarm water.
De - fysiologische - zoutoplossing kan worden ingegoten of opgesnoven met behulp van een (thee)lepel. Ook kunt u druppelen met een pipet (verkrijgbaar bij de apotheek). Eventueel kan een eenvoudige neusdouche (circa € 10) worden aangeschaft.
Een neusdouche werkt echter niet als de neus bovenin ernstig verstopt is door de korstvorming. In dat geval kan het soms nog helpen om met een eenvoudige injectiespuit (zonder naald) de fysiologische zoutoplossing in de neus te spuiten. De waterstraal heeft dan meer kracht.

Neusvernevelaar
Als laatste alternatief is er de elektrische neusvernevelaar. De RinoFlow is daar een voorbeeld van. Het is een vernevel- en spoelsysteem, dat gebruikt wordt voor de bovenste luchtwegen. Het toestel vernevelt een grote hoeveelheid druppels, die terechtkomen op het slijmvliesoppervlak in de neus en binnen in diverse holten. Hierdoor kunnen korsten, ingedroogde slijmresten, bloed- en ontstekingsresten gemakkelijk worden losgeweekt. Door de douchewerking spoelen deze resten met de vloeistof naar buiten. Neusvernevelaars zijn te huur of te koop. De kosten daarvan worden voor vasculitispatiënten niet vergoed door het ziekenfonds en ook niet door de particuliere ziektekostenverzekeringen. Ook de aanvullende verzekeringen voorzien hier niet in. Dat komt omdat er geen medicijnen mee worden verneveld, maar slechts een fysiologische zoutoplossing. Sommige mensen hebben echter na lang aandringen of door tussenkomst van hun specialist toch kans gezien om de vernevelaar vergoed te krijgen.

Operatie
In ernstiger gevallen kunnen de verstoppingen zich ook chronisch voordoen in de neusbijholten. Dit kan gepaard gaan met ernstige hoofdpijn. Ook daar kan de vernevelaar verlichting brengen, tenzij deze verstoppingen heel ernstig zijn. Bij mensen zonder systeemvasculitis wordt in het geval van ernstige chronische verstoppingen nog wel eens een operatie uitgevoerd. Dan wordt de doorgang tussen de bovenkant van de neus en de bijholten verwijd, zodat de proppen gemakkelijker van de bijholte naar de neus kunnen. In het schot tussen de bovenkant van de neus en de beide bijholten wordt dan een stuk bot weg geboord. Zo'n operatie moet erg nauwkeurig gebeuren, om de dunne scheidingswand naar de hersenen niet te beschadigen. De operatie gebeurt inwendig via de neusingangen. De KNO-arts kan met een endoscoop precies volgen of de boor naar de goede plek gaat.

Bij vasculitispatiënten is deze operatie vaak geen optie, omdat het kraakbeen en het bot in het bovenste neusgebied meestal ernstig zijn aangetast (necrose). Dat maakt opereren moeilijk, zo niet onmogelijk. Daarbij komt dat de problemen met de bijholten ook vaak samenhangen met het slechte functioneren van de neusslijmvliezen. Daar kan operatief niets aan worden gedaan. Alleen vernevelen biedt dan wat soelaas.

 

Zadelneus

Zadelneus

Het neuskraakbeen van vooral GPA/(Wegener) patiënten kan zodanig worden aangetast, dat er een zadelneus ontstaat. Het kraakbeen in de neusbrug ste

rft af en er ontstaat daar een gat. Aan de buitenkant is dat te zien omdat er een deuk in de neus ontstaat. Vaak kan een zadelneus worden her

steld met behulp van plastische chirurgie. Voordat dit gebeurt moet de systeemvasculitis eerst tot rust zijn gekomen; de ziekte moet in remissie zijn. Om de neusbrug te herstellen wordt meestal een stukje bot uit een dijbeen of rib gehaald. Dit wordt op de plek van het verdwenen neuskraakbeen geplaatst. Mensen die deze operatie hebben ondergaan vertelden ons dat het vooral pijn doet op de plek waar het stukje bot is weggehaald. Het duurt wel even voor dat over is.

 

Traanbuisjes
Een veel voorkomend probleem bij patiënten met systeemvasculitis - in het bijzonder met GPA/(Wegener) - zijn verstopte traanbuisjes. Die lopen van de ooghoeken naar de neus en voeren het traanvocht af. Er zijn verschillende testen om na te gaan of de traanbuisjes geheel of gedeeltelijk verstopt zijn.

In het Rotterdamse Erasmus Ziekenhuis heeft men verschillende soorten operaties aan de traanbuisjes uitgeprobeerd. Daaruit bleek dat ballonkatheterisatie (een soort dotterbehandeling) van binnenuit met aansluitend plaatsing van een siliconenbuisje, meestal niet afdoende werkt. Bij 70% van de patiënten waren na een jaar de traanbuisjes weer helemaal en bij 20% weer gedeeltelijk verstopt.

Het resultaat van een operatie via de endoscoop, waarbij vanuit de neus de traanbuisjes operatief worden verwijd, werkt vrij goed als de doorgangen zo wijd mogelijk worden gemaakt. Bij systemische ziekten, zoals systeemvasculitis, werkt zo'n endoscopische operatie echter minder goed. Er is namelijk een groot risico dat de traanbuisjes na 1 jaar weer dicht zitten. Bij systemische ziekten geeft de operatie aan de traanbuisjes van buitenaf nog het beste resultaat. Helaas biedt ook dit niet altijd een oplossing. Een laatste optie is om bij zo'n externe operatie van de traanbuisjes, na het verwijden buisjes te plaatsen. Die zitten daar dan ongeveer een jaar. Daarna is het resultaat vaak blijvend goed.

 

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

 

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag