Home  > 
Diagnostiek  >  Neurologie

Neurologische testen

drophandSysteemvasculitis kan ook het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel (de zenuwbanen naar handen en voeten bijvoorbeeld) aantasten. Neurologische onderzoeken kunnen dan van belang zijn om te bepalen waar ontstekingen optreden en hoe ernstig zij zijn. De volgende neurologische onderzoeken worden dan nog wel eens gebruikt.

Electro-encefalogram (EEG)
Dit is een hersenonderzoek. Met platte oppervlakte elektroden, die op het voorhoofd worden aangebracht, worden de elektrische stroompjes in de hersenen gemeten, om te zien of er afwijkingen zijn. Het onderzoek is ongevaarlijk en de patiënt voelt er niets van. Het is wel van belang dat hij zich ontspant. Soms moet hij naar een flikkerlicht kijken of bijvoorbeeld snel ademhalen. Dit onderzoek wordt bij systeemvasculitis niet vaak gedaan, omdat daarbij de hersenen niet vaak zijn aangedaan.

Electro-myografie (EMG)
Dit is een onderzoek naar de werking van de zenuwen in de spieren. Er worden dunne naaldelektroden in de spier gestoken. Daarmee wordt de elektrische activiteit in de spier gemeten in de rustfase en als de spier gespannen is. Ook dit onderzoek is ongevaarlijk, maar wel pijnlijk omdat er naalden in de huid worden gestoken. Bij mensen die bloedverdunnende middelen gebruiken of problemen hebben met de bloedstolling moet extra opgepast worden. Op deze wijze kan gemeten worden in welke mate de zenuwen in de spieren zijn aangedaan door de systeemvasculitis.

Electronenneurografie (ENG)
Met een ENG wordt de transportsnelheid van de signalen door de zenuwbanen van de motorische zenuwen (die bewegingen veroorzaken) en de voelzenuwen gemeten. Dit wordt gedaan met platte oppervlakte elektroden en ook met naaldelektroden. De zenuwen worden met een zeer korte stroomimpuls geactiveerd en vervolgens wordt gemeten hoe snel het signaal door de zenuwbaan loopt. Daarmee kun je vaststellen waar en hoe erg zenuwbanen door de systeemvasculitis zijn aangetast. De stroomimpuls voelt onaangenaam, maar is meestal niet pijnlijk. Het onderzoek is ongevaarlijk, ook voor mensen met een pacemaker.

Potentiaal onderzoek of (S)SEP-onderzoek
Bij deze onderzoeken wordt de hersenactiviteit gemeten nadat een zintuig is geprikkeld. Het kan dan om het oog, het oor, een vingertop, etc. gaan. Daarmee kan gemeten worden hoe goed een specifieke zenuwbaan in de hersenen en het ruggenmerg nog werkt en in welke mate die aangedaan zijn door de systeemvasculitis. Om de test te kunnen uitvoeren worden kleine en dunne naaldelektroden onder de voorhoofdhuid geschoven om de hersenactiviteit op de verschillende plaatsen in de hersenen te kunnen meten. Dit is bijna pijnloos.

  • Bij het onderzoek naar de oogzenuwbanen kijk je naar een zwart-wit schaakbordpatroon, dat telkens snel omgedraaid wordt.
  • Bij het onderzoek naar de gehoorzenuwbanen krijg je een koptelefoon op en krijg je klikgeluiden te horen.
  • Bij onderzoek naar de gevoelszenuwbanen worden de zenuwen in de handen of voeten met een platte oppervlakte elektrode gestimuleerd.

Magnetische stimulatie (MEP)
Dit is ook een onderzoek om de werking van de zenuwbanen in de hersenen en het ruggenmerg te testen en om vast te stellen of deze door de systeemvasculitis zijn aangetast. Via een platte oppervlakte elektrode op het hoofd wordt een korte sterke magneetpuls naar een gedeelte van de hersenen gezonden. Afhankelijk waar in de hersenen de magneetpuls op gericht is, zal er op een bepaalde plek in het lichaam een spiertrekking optreden. Het onderzoek doet geen pijn.

Doppler- en duplexonderzoek
Dit zijn echografieonderzoeken waarbij de stroming van het bloed in de bloedvaten in de hals en de hersenen wordt gemeten. Dit is dan op een beeldscherm te zien. Met het onderzoek kan de stroomsnelheid en stroomrichting van het bloed in het halsgebied en de hersenen in beeld worden gebracht. Zo wordt bepaald waar de afwijkingen zitten. Als er vasculitis optreedt in de hals of de hersenen kan dat gevolgen hebben voor de toevoer en afvoer van bloed van en naar de hersenen. Dit kan de werking van het zenuwstelsel en de hersenen beïnvloeden. Doppler- en duplexonderzoek is ongevaarlijk en doet geen pijn.

Lumbaalpunctie (ruggenmergpunctie)
Bij de lumbaalpunctie wordt onderaan de rug, beneden het niveau waar het ruggenmerg eindigt, met een holle naald lumbaalvocht (ruggenmergvocht) afgetapt.

Aan het einde van het ruggenmerg zit de lumbaalzak. Dit is een holle ruimte waarin zich een deel van lumbaalvocht verzamelt. Daar wordt de lumbaalpunctie uitgevoerd, men prikt dus niet in het ruggenmerg zelf. Door de samenstelling van het lumbaalvocht te onderzoeken, kan men zien of er ontstekingen (zoals vasculitis) voorkomen in de hersenen, het ruggenmerg of de knooppunten van de zenuwen.

De punctie wordt gedaan met een hele dunne naald. Er treden maar zelden vervelende bijwerkingen op, zoals hoofdpijn.

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

NIEUWS

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Subsidie Nierstichting voor LUMC

2018-04-18

Dr. Onno Teng van het LUMC krijgt € 375.000  voor zijn onderzoek naar nierpatiënten die een nierontsteking hebben als gevolg van een auto-immuunziekte. 

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Schijf met persoonsgegevens mogelijk ontvreemd

2017-12-21

Patiëntenfederatie Nederland is sinds november een externe harde schijf kwijt. Op de schijf staan eigen bedrijfsgegevens en gegevens van de 25 duizend panelleden van de Patiëntenfederatie.

Lees meer

Medicijnen in de EU

2017-10-25

Edith Schippers vindt dat fabrikanten moeten worden verplicht om hun medicijnen aan alle EU lidstaten aan te bieden. 

Lees meer

Chinar Rahmattulla: Summa Cum Laude

2017-09-29

Onze vrijwilligster en redactrice van de Vascuzine Chinar Rahmattulla studeerde vandaag in Leiden SUMMA CUM LAUDE af in de geneeskunde !

Lees meer

AMC Voorlichting Vasculitispatiënten

2017-09-18

Op woensdagavond 18 oktober organiseert het Vasculitiscentrum AMC samen met de afdelingen reumatologie en nefrologie van het VUMC een patiëntenavond in het AMC.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Met wie heeft u een appeltje te schillen?

2017-03-17

Deze week startte het Nationale Zorgnummer de actie  'Met wie heeft u een appeltje te schillen?' Wat doe je als je een probleem hebt met werkgever, zorgverzekeraar of arts? 

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

10 jaar nieuw leven

2016-11-15

Een van de sprekers op de Landelijke Dag 2017 is de longarts Prof. dr. Marjolein Drent. Ze vroeg ons om aandacht voor een mooie film over twee zussen die beiden een dubbele longtransplantatie meemaakten.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Expertise UMCG en AMC

2016-07-19

Commissie oordeelt positief over definitieve erkenning AMC en UMCG als expertisecentrum voor vasculitis.

Lees meer

Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam

2016-06-07

Op de website van het AMC is nu een aparte sectie voor het Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

Nationale Zorgnummer

2015-11-07

In de knel omdat u geen passende zorg en ondersteuning krijgt? Dan is er nu het Nationale Zorgnummer
0900 - 2356780

Lees meer

Transparantie in de zorg

2015-03-03

Helderheid voor de patient over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Dat is wat minister Schippers wil in het jaar van de transparantie. 

Lees meer

Second Opinion

2015-01-22

Het aanvragen van een second opinion blijft gewoon verzekerd en er komt ook geen eigen bijdrage in dat verband. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag