Luchtwegen

Luchtpijp 

Littekenweefsel
Soms leidt systeemvasculitis tot een vernauwing van de luchtpijp. Dit kan onder meer gebeuren doordat er littekenweefsel ontstaat als gevolg van de ontstekingen. De ademhaling kan daardoor zo gehinderd worden dat operatief ingrijpen noodzakelijk is. Er kan dan eerst gekeken worden of het mogelijk is om littekenweefsel te verwijderen. Eventueel kan de luchtpijp worden opgerekt.

Stent
De verwijdering van littekenweefsel is soms geen of slechts een tijdelijke optie. Dan kan er voor worden gekozen om een stent (metalen of kunststof buisje) in de luchtpijp te plaatsen. Helaas kan een stent zich na verloop van tijd verplaatsen of verstopt raken door slijm of door littekenweefsel aan de uiteinden. Dan moet er opnieuw een doorgang gemaakt worden.

Tracheotomie
Een laatste optie is een tracheotomie. Dan wordt via de hals een opening in de luchtpijp (trachea) gemaakt. Er wordt dan een canule (een soort ventiel) in de hals geplaatst, waardoor de lucht kan worden aangezogen en uitgeblazen. Als er geen lucht langs de stembanden kan stromen, omdat de canule met ballonnetje in de luchtpijp zit, dan kan de patiënt niet praten. Als er wel lucht langs de canule kan stromen, dan kan de patiënt praten door met een vinger de canule aan de buitenzijde af te sluiten tijdens de uitademing of met behulp van een spraakklepje.

Canule

 

 

 

 

 

 

 Irritatie van de longen en luchtwegen

Vaak treden irritaties op van longen en luchtwegen, die kunnen leiden tot ernstige hoestbuien. Die hoestbuien kunnen meteen ontstaan, maar ook kan het zijn dat ze pas later ontstaan als u de situatie waarin die irritatie ontstond allang heeft verlaten. Zo kunt u het 's nachts alsnog benauwd krijgen door stoffen die u eerder die dag hebt ingeademd. Het is vooral belangrijk om prikkels te vermijden die tot deze irritaties leiden. Meestal gaat het dan om bepaalde geuren en om rokerige ruimtes. Blijf ook uit de buurt van mensen waarvan de kleding naar rook ruikt of die parfum of aftershave gebruiken waar u niet tegen kunt. Vraag mensen waar u veel contact mee hebt of ze een ander, voor u minder irritant product gebruiken. Zorg ook voor een zo stofvrij mogelijk huis. Voor matrassen, kussens en dekbedden zijn speciale hoezen te koop, die stof tegenhouden. Om de hoestprikkel te onderdrukken helpen vaak scherpe tabletjes zoals wybertjes, pactolan, fishermans friends etc. Bij zware hoestbuien en ernstige benauwdheid kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de luchtweg verwijden, de prikkel onderdrukken of ontstekingen remmen.

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag