Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  CHUSPAN (afgerond)

CHUSPAN (gereed)

TREATMENT OF POLYARTERITIS NODOSA AND CHURG-STRAUSS SYNDROME.  PROSPECTIVE THERAPEUTIC TRIALS

Deze in 2005 afgeronde studie was gericht op het vinden van de betere behandelmethoden met betrekking tot het Churg-Strauss Syndroom (CS) en Polyarteritis Nodosa (PAN) of Microscopic Polyangiïtis (MPA).

De studie bestond in feite uit 4 verschillende protocollen. Er werd gekeken naar twee groepen patiënten: mensen met Churg-Strauss en mensen met Polyarteritis Nodosa of Microscopic Polyangiïtis. Elk van de groepen was weer onderverdeeld in ernstige en minder ernstige gevallen.

Er werd ondermeer gekeken of de duur en daarmee de schadelijke bijwerking kon terugdringen van immuunsysteemonderdrukkende medicijnen als cyclofosfamide (merknaam Endoxan).

In het tijdschrift Arthritis & Rheumatism van februari 2005 is als resultaat van deze studie een eerste publicatie verschenen. In deze publicatie werden de resultaten beschreven van het deel van de studie waarij werd gekeken naarj 65 patienten met een ernstige vorm van Churg-Strauss of Polyarteritis Nodosa (18 PAN-47MPA).  De ene helft van deze groep (34) kregen 12 keer een stookuur met cyclofosfamide en de andere helft (31) maar 6 keer.

De conclusie van de onderzoekers was dat bij de behandeling van ernstige vormen van MPA of PAN zes "pulses" minder effectief zijn dan twaalf, in het bijzonder daar waar het gaat om de kans op opvlammingen.

Kijk hier voor een uittreksel van het betreffende artikel

Aan verdere publicaties wordt nog gewerkt.

Meer informatie over de oorspronkelijke doelstelling van de studie vindt u in de formele beschrijving van deze studie. Weest u er zich wel van bewust dat dit document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2011

 

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag