Home  > 
Leven met vasculitis  >  Effecten van Vasculitis  >  Vermoeidheid

Vermoeidheid

De meeste mensen met systeemvasculitis hebben in meerdere of mindere mate last van chronische vermoeidheid. Het is niet bekend wat daarvan de directe oorzaak is, maar duidelijk is wel dat dit probleem niet verdwijnt als de ziekte in remissie is. Het enige dat er aan te doen is, is er verstandig mee omgaan.

Hieronder wat tips:

 • Leef gezond en regelmatig.

 • Zorg voor een goede nachtrust. Regelmaat in het slapen gaan en opstaan is belangrijk. Blijf 's ochtends niet langer liggen, want daar wordt u alleen maar lamlendiger van.

 • Beter dan 's ochtends te blijven liggen is het om overdag regelmatige rustpauzes te nemen.

 • Ga na de lunch even slapen en ga niet te laat naar bed.

 • Blijf op uw eigen niveau aan uw conditie werken door dagelijks een stukje te wandelen, te zwemmen of te fietsen.

 • Belangrijk is wel dat u uw moeheid serieus neemt. Dat betekent dat u zich niet moet forceren, want dan wordt de moeheid alleen maar erger en hardnekkiger. Neem dus die rustpauzes.

 • Een andere indeling van uw werkzaamheden kan helpen. Klussen hoeven niet in één keer klaar. Vaak kunt u ze opdelen en spreiden. Niet te lang bezig zijn met een karwei, maar juist regelmatige afwisseling van werkzaamheden op een dag kan ook helpen.

 • Voorkom dat u meerdere drukke dagen achter elkaar heeft. Dat houdt in dat u niet zozeer uw dagen moet plannen, maar vooral uw weken.

 • En tot slot de belangrijkste regel: Kies voor uzelf en leer om "nee" te zeggen, tegen anderen maar ook tegen uzelf.

  Anderen zullen lang niet altijd begrip hebben voor de keuzes die u, gedwongen door uw ziekte, moet maken. De redenering "Je kon gisteren wel naar dat feest, dus kun je vandaag ook wel naar die vergadering" is onjuist. De juiste redenering is: Omdat u gisteren op dat feest was, kunt u vandaag niet naar die vergadering. Als u teveel bezig bent anderen te sparen, dan komt uiteindelijk iedereen bedrogen uit. Een dergelijke houding kan u juist veel stress en vermoeidheid opleveren. Daardoor loopt u het risico dat u roofbouw pleegt op uw lichaam, waardoor het vatbaarder wordt voor opvlammingen. En dan kunt u lange tijd helemaal nergens meer naar toe.

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag