Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  PEXIVAS (afgerond)

PEXIVAS

PEXIVAS studie - Het gebruik van plasmaferese bij behandeling van de eerste fase van de ziekte

Deze studie is recent afgerond. In deze studie werden 2 aspecten van de eerste behandeling van ANCA vasculitis onderzocht. Het studieprotocol dus de handleiding hoe de studie verloopt, werd reeds in 2013 gepubliceerd. 
Kan een lagere dosering prednisolon gebruikt worden in het begin van de ziekte?
Is de bijdrage van plasmaferese ("plasmawisseling" om de antilichamen uit het bloed te filteren) nuttig in de eerste fase bij patiënten met een ernstige vorm van vasculitis (dus ernstige nierschade met een creatinine >500 of bij patiënten die bloed ophoesten). 

In de eerste groep (met 352 patiënten) werd plasmaferese uitgevoerd en in de tweede groep patiënten (met ook 352 patiënten) werd geen plasmaferese uitgevoerd. In deze twee groepen werden weer twee aparte groepen gemaakt waarin de ene groep een normale dosering prednisolon gegeven (zoals bij de huidige behandeling gebruikelijk is; in deze groep zaten 353 patiënten) en in de andere groep een lage dosering prednisolon (met in deze groep 351 patiënten). 

Op een congres in mei 2018 werden de eerste resultaten bekend gemaakt waaruit bleek dat een lagere dosering prednisolon een even goede behandeling kan zijn in het begin van de ziekte als een hogere dosering en dat het aantal infecties tijdens de behandeling in de groep met lage dosering minder was. Positieve resultaten dus waarbij het lijkt dat er minder prednisolon gegeven kan worden. Deze resultaten werden echter voorzichtig gebracht aangezien meer studies nodig zullen zijn om dit te bevestigen.

Ten aanzien van de plasmaferese was er geen verschil in het aantal patiënten dat uiteindelijk kwam te overlijden of van wie de nieren niet meer werkten. Dit was een opvallende bevinding want plasmaferese wordt nog vaak toegepast. Dit is een behandeling die mogelijk gaat veranderen. 

Concluderend is het dus mogelijk om minder prednisolon te geven in het begin zonder dat de behandeling daarmee slechter wordt en lijkt plasmaferese geen duidelijk toegevoegde waarde te hebben. Nu wachten we nog op de officiële publicatie. 

Kijk voor meer informatie op: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00987389?term=pexivas&rank=1

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2018.

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag