Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

De Vasculitis Stichting werd in 1989 opgericht door een aantal patiënten met wat toen nog Wegener's Granulomatose oftewel de ziekte van Wegener heette (nu Granulomatose met PolyAngiitis - GPA). Inmiddels hebben zich ook veel patiënten bij de Vasculitis Stichting aangesloten met andere vormen van primaire vasculitis.

Eind 2020 telde de Vasculitis Stichting ruim 1500 betalende contribuanten waarvan 1400 patiënten en 100 sympathisanten.
Van de 1400 patiënten hebben er ongeveer 1000  een ANCA geaccosieerde vasculitis (GPA, MPA en EGPA), ongeveer 200 een Grote Vaten Vasculitis (RCA en Takayasu) zo'n 200 een andere vorm van primaire vasculitis.

Nederland kent naar schatting tussen de 2500 tot 2800 patiënten met een ANCA geassocieerde vasculitis zoals gedefinieerd in de Chapel Hill indeling. Daarvan heeft naar schatting zo'n 80% GPA. Ongeveer de helft van die groep is dus aangesloten bij de Vascultis Stichting.

Voor Grote Vaten Vasculitis geldt dat die bestaat uit twee ziektebeelden: RCA (Reuscel arteritis) en Takayasu. De laatste is uiterst zeldzaam. RCA komt daarentegen veel vaker voor. Het percentage patiënten met RCA dat bij onze stichting is is aangesloten ligt om diverse redenen  duidelijk lager dan die van de overige groepen uit de Chapel Hill indeling.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2020