Home  > 
Search news

Vaccinatie en Vasculitis

 

Vaccinaties en vasculitis

Het is een bijzondere tijd waarin we weer leren hoe gevaarlijk sommige infectieziekten kunnen zijn en hoe ze ons leven beïnvloeden. Gelukkig zijn er voor vele infectieziekten vaccinaties waardoor ze verdwenen zijn uit ons dagelijks geheugen, met name door het rijks vaccinatie programma. Daarnaast is al heel lang het jaarlijks griepvaccinatieprogramma voor de steeds veranderende griepvirussen en dit jaar voor het eerst voor vele mensen een pneumokokken vaccinatie.  

Bij sommige mensen is er twijfel over het nut van vaccinaties of over de veiligheid voor vasculitis patiënten. Wordt mijn ziekte er niet actief van? Werkt het vaccin wel bij de medicijnen die ik gebruik? Doe ik er meer kwaad mee dan goed?

Hoe werkt een vaccin/vaccinatie?

Een vaccin bestaat uit een of meerdere bestanddelen van een micro-organisme (bacterie of virus) waartegen men wil vaccineren. 

De bestanddelen, vaak eiwitten of complexe suiker-eiwit structuren, van het betreffende micro-organisme die erin zitten worden geselecteerd omdat ze een doel zijn van ons afweerapparaat bij het bestrijden van de betreffende infectie (als dat bekend is, zogenaamde antigenen) of als men proefondervindelijk heeft vastgesteld dat ze bescherming bieden (als niet bekend is hoe de afweerrespons precies in elkaar steekt, wat nogal eens het geval is). 

Daarnaast bevat een vaccin bijna altijd een of meerdere adjuvantia, dat zijn stoffen afgeleid van producten van bacteriën die ons afweerapparaat aanzetten en met name voor onze afweer een signaal zijn dat er een micro-organisme is binnengedrongen dat er niet thuishoort. Zonder deze adjuvantia werkt een vaccin meestal niet, omdat toediening van alleen het antigeen (het bestanddeel) niet leidt tot een afweerreactie. Met name het adjuvans is ook verantwoordelijk voor eventuele effecten (bijwerkingen) van de vaccinatie zoals een lokale reactie op de plaats van de injectie, wat verhoging of koorts of dat men zich even wat minder lekker of fit voelt. Op zich zijn dit eigenlijk alleen maar tekenen dat ons afweerapparaat op de juiste wijze op de vaccinatie reageert (maar kunnen dus wel even vervelend zijn).

Is vaccinatie tegen influenza (griep) of pneumokokken zinvol?

GRIEP of influenza, is een virusinfectie die met name voor kwetsbare patiënten risicovol kan verlopen. Als je het eenmaal hebt, zijn er geen goede medicijnen om het te behandelen. In het ziekenhuis kunnen we slechts het lichaam ondersteunen en wachten tot het eigen afweersysteem het virus overwonnen heeft. Het jaarlijks beschikbare vaccin bevat geen levend virus, alleen maar stukjes van verschillende griepvirus stammen, en kan dus geen virusinfectie overbrengen. Wel kan het het afweersysteem alvast trainen voor het geval het virus echt langskomt. Het virus is ook veilig voor vasculitis patiënten (PMID: 17913738 Stassen et al NDT 2008). Wanneer patiënten net rituximab hebben gehad of cyclofosfamide gebruiken dan werkt het vaccin waarschijnlijk nauwelijks of minder. Kwaad kan het echter niet. 

PNEUMOKOKKEN zijn bacteriën die met name luchtweginfecties kunnen veroorzaken. Hiervoor zijn gelukkig wel goede antibiotica beschikbaar, maar sommige mensen worden er heel snel erg ziek van waarbij behandeling met antibiotica soms te laat is. Met name heel jonge kinderen en oude mensen zijn hier het meest kwetsbaar voor. Tegen pneumokken zijn ook vaccins ontwikkeld. Sinds enige jaren worden al onze kinderen met succes hiertegen via het rijksvaccinatie programma gevaccineerd (https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/pneumokokken) .
In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Ook wordt er geadviseerd om alle patiënten met minder goed werkend afweersysteem te vaccineren (https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenprik-medische-risicogroepen). Nu is het voor vasculitis patiënten niet specifiek uitgezocht, maar ook dit vaccin is niet levend en kan dus geen ziekte overbrengen. 

Voor zowel influenza vaccinatie als pneumococcen vaccinatie geldt dat ze absoluut geen volledige bescherming tegen de infectie geven. Wel is duidelijk dat ze het aantal infecties verminderen en dat de mensen die nog wel ziek worden van de infectie minder erg ziek worden. Belangrijk is om te beseffen dat vaccinaties alleen kunnen beschermen tegen de micro-organismen die in het vaccin zitten en dat men dus nog steeds wel ziek kan worden van andere virussen of bacteriën. Met name in de tijd dat influenza (griep) rond gaat zijn er vaak ook andere luchtwegvirussen die voor infecties kunnen zorgen. Heel belangrijk is ook dat mensen die gevaccineerd zijn minder makkelijk influenza virus doorgeven aan anderen, dit is ook de reden waarom met name voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg, sterk wordt aangeraden zich te laten vaccineren.

Covid-19

Als laatste is natuurlijk in deze tijd met COVID-19 het van belang dat we zo goed mogelijk zorgen dat mensen zo min mogelijk luchtwegklachten of –infecties krijgen, omdat natuurlijk anders ook de COVID test capaciteit minder belast hoeft te worden. We denken dat alle beetjes helpen om het afweersysteem zo goed mogelijk voor te bereiden op een infectie. 

Wat moeten we doen als er een vaccin tegen het cornavirus-SARS-CoV-2 (COVID) beschikbaar komt?

Het zal iedereen duidelijk zijn dat het SARS-CoV-2 virus een verschrikkelijk invloed heeft op onze samenleving en met name op oudere en/of kwetsbare mensen die het treft. Wat dat betreft hoeft men alleen maar het dagelijks nieuws te volgen. Verder is helaas ook volstrekt duidelijk dat willen we van genomen (en misschien nog te nemen) maatregelen af kunnen komen, er iets moet gebeuren waardoor mensen er niet meer ziek van kunnen worden. Gezien het ontbreken van werkzame medicijnen, is daarvoor de enige optie een werkzaam vaccin. Dat is er natuurlijk nog niet, alhoewel er op heel veel plekken aan veel verschillende vaccins wordt gewerkt. Aangezien niet bekend is wat voor ons lichaam een adequate afweer tegen het SARS-CoV-2 virus is, is het heel moeilijk om te bepalen wat er in een vaccin zou moeten zitten en dat maakt dat alle vaccins uitgebreid getest moeten worden op werkzaamheid (biedt het bescherming) en natuurlijk bijwerkingen. Dat vergt (veel) tijd. Dus het zal zeker nog geruime tijd duren voor er een bewezen werkzaam en veilig vaccin beschikbaar is. Alle vaccins die nu in ontwikkeling zijn, maken gebruik van stukjes virus, het zijn geen vaccins met een levend verzwakt virus erin. Dus op zich moet het geen probleem zijn om dit vaccin te geven aan mensen met een verzwakte of gestoorde afweer (door ziekte of medicatie). We moeten natuurlijk op het moment dat er een of meerdere vaccins beschikbaar komen, goed kijken wat we er van denken en kunnen verwachten, ook voor groepen mensen met auto-immuun of andere aandoeningen en medicatie. Gezien echter de grote consequenties van een infectie met SARS-CoV-2 (COVID), zal de balans natuurlijk al wel vrij snel in het voordeel van het vaccin kunnen uitslaan. Zolang er mensen zijn die vatbaar zijn en blijven voor dit virus zal het, ondanks allerlei maatregelen, niet gaan lukken om de verspreiding van het virus te stoppen.

Hopelijk is er ook snel een effectief en voor zover te beoordelen veilig vaccin tegen dit virus.
Zorg goed voor u zelf en bescherm uw lichaam zoveel mogelijk tegen de ziekten waar we werkzame vaccinaties voor hebben!

Dr. A. Rutgers, internist-klinisch immunoloog
Prof. dr. C.A. Stegeman, internist-nefroloog
UMC Groningen - Vasculitis Expertise Centrum

Lidmaatschap

Via dit aanmeldingsformulier kunt u zich inschrijven als contribuant van de Vasculitis Stichting.

  • U ontvangt dan 3 x per jaar ons blad  VascuZine 
  • U krijgt uitnodigingen voor onze landelijke, regionale en themadagen.
  • U krijgt als contribuant ook toegang tot de digitale versie van alle Vascuzines die de laatste 10 jaar zijn verschenen !

Als nieuwe contribuant ontvangt u verder:

  • een informatiepakket met de twee laatste VascuZines,
  • enkele exemplaren van de patiëntenbrochure "Leven met vasculitis",
  • enkele exemplaren van de brochure voor huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten
  • de voor uw  ziektebeeld relevante fact-sheet.

Bij deze eerste zending ontvangt u tevens een verzoek tot het overmaken van uw contributie van minimaal € 25,- per jaar.

Misschien wilt u eerst meer informatie voordat u besluit contribuant te worden?

Bel dan met onze informatielijn 088 00 22 333


    klik HIER of bel   
088 00 22 333

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 24 juli 2017

   
   

 

Velden met een * zijn verplicht.  
De heer / Mevrouw:*
Voorletters:
  Voornaam:
Achternaam:
Titels vóór en ná de achternaam: Titels vóór:  titels ná:
Straat en huisnummer:
 
Postcode:*
Woonplaats:
Telefoon: *
emailadres: *
geboortedatum: *
type contribuant: *
OVER DE PATIËNT:
Naam patiënt: *
Geboortedatum patiënt: *
Welke vasculitis heeft de patiënt?: *
Sinds welk jaar? : *   Ongeveer
In welke stad wordt behandeld?: *
In welk ziekenhuis?: *
Wie is de hoofdbehandelaar?: 
Wat is zijn/haar medische specialisatie?:
ALS U GEEN PATIËNT BENT:
Wat is uw relatie tot de patiënt?:
Opmerkingen:
 

Hartelijke dank voor uw aanmelding!

Door het versturen van deze gegevens gaat u akkoord met opslaan en verwerken ervan conform de Privacy Regeling van de Vasculitis Stichting zoals gepubliceerd op haar website.

NIEUWS

Terugkijken Behçet Webinar

2021-02-11

Het webinar over Behçet en Covid zoals dat is gehouden op 28 januari 2021 is opgenomen en terug te kijken.

Lees meer

Behçet Webinar 28 jan 2021 - 19:30

2021-01-19

Een webinar speciaal voor Behcetpatiënten. Op 28 januari om 19:30 praten dr. Jan van Laar en collega's patiënten bij over het "Behcet en Covid-19" webinar van de ISBD.

Lees meer

Vascuzine December

2020-12-04

Vascuzine 2020 nummer 3 valt 18 december in de bus. Maar via de App is hij nu al te bekijken.

Lees meer

Covid-19 en Kawasaki

2020-05-06

Verschillende media berichtten vorige week dat artsen de laatste weken wat meer kinderen op de intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki. 

Lees meer

Heropening scholen

2020-04-22

Onzekerheid bij veel vasculitispatiënten over heropening scholen.

Lees meer

RTX Onderhoud en het Coronavirus

2020-04-08

Moet ik tijdens deze coronacrisis mijn onderhoudsbehandeling met RTX verschuiven of niet?

Lees meer

Ook Nijmegen geannuleerd

2020-03-17

Het spijt ons maar ook de GPA-MPA dag in Nijmegen op 16 mei gaat niet door...

Lees meer

Annulering bijeenkomsten

2020-03-11

De geplande bijeenkomsten voor GPA- en MPA-patiënten op 21 en 28 maart en op 4 april in respectievelijk Alkmaar, Rotterdam en Groningen gaan niet door vanwege het coronavirus.

Lees meer

Financiële injectie voor Chemocentryx

2020-01-21

ChemoCentryx krijgt een kapitaalsinjectie van 100 miljoen dollar voor de registratie en het in de markt zetten van AVACOPAN

Lees meer

Meander Vasculitis Team

2019-09-24

Meander MC presenteert zich als Vasculitis Expertise Centrum.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag