Home  > 
Search news

Promoveren in Canada

 

Prof. dr. Cohen Tervaert en Prof. dr. Braam van de University of Alberta zoeken twee promovendi om mee te werken aan een project over vermoeidheid bij ANCA-vasculitis.

Het project draagt de titel: ‘Fatigue in ANCA-associated vasculitis: due to mitochondrial dysfunction?’

Zij die belangstelling hebben en de studie geneeskunde en/of een universitaire studie biomedische wetenschappen hebben afgerond kunnen hier de flyer met nadere gegevens downloaden.

Het project wordt gefinancierd via de Nederlandse Nierstichting en in de publiekssamenvatting omschrijft professor Cohen Tervaert het project als volgt:

“Patiënten met nierziekten zoals GPA/de ziekte van Wegener vertonen vaak (zeer) ernstige klachten van moeheid die niet goed verklaard kunnen worden door voor de hand liggende oorzaken zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, ontstekingen en/of slaap-apneu syndroom. Patiënten met GPA geven aan dat moeheid de belangrijkste klacht is die het normaal functioneren in de weg staat. Ongeveer 75% van de GPA patiënten meldt dat hij/zij ernstige moeheid heeft.

De chronische vermoeidheid bij deze patiënten vertoont sterke overeenkomsten met de moeheid bij patiënten met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidsyndroom (ME/CFS). Recent onderzoek heeft laten zien dat bij ME/CFS-afwijkingen aan het afweersysteem, hersenen en hormonen waarschijnlijk verklaard kunnen worden door stoornissen in de mitochondriën.

Mitochondriën zijn de energie fabriekjes van de cel. Het is dan ook goed voorstelbaar dat het energietekort bij patiënten met de GPA/ziekte van Wegener die erg moe zijn een gevolg is van niet goed functioneren energiefabriekjes (zogenaamde mitochondriale dysfunctie).  

In het huidige onderzoek willen we de hypothese nader uitzoeken dat bij GPA/de ziekte van Wegener patiënten met moeheid het energietekort (gedeeltelijk) te verklaren is door niet goed werkende energiefabriekjes.

De energiefabriek in de cel reageert op diverse prikkels. De fabriekjes zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor de hoeveelheid zuurstof in de cel. Bij patiënten met moeheid in het kader van ME/CVS is recent gevonden dat de energiefabrieken op een spaarstand staan; alsof er sprake is van een winterslaap. 

In het onderzoek willen we bekijken of ook bij patiënten met GPA/de ziekte van Wegener, die erg moe zijn de energiefabrieken op een spaarstand staan. Als dit zo is zullen we proberen om met geneesmiddelen de energiefabrieken weer aan de praat te krijgen in de hoop dat dit ervoor zorgt dat de moeheid vermindert (dan wel verdwijnt). “

NIEUWS

Behçet Webinar 28 jan 2021 - 19:30

2021-01-19

Een webinar speciaal voor Behcetpatiënten. Op 28 januari om 19:30 praten dr. Jan van Laar en collega's patiënten bij over het "Behcet en Covid-19" webinar van de ISBD.

Lees meer

Vascuzine December

2020-12-04

Vascuzine 2020 nummer 3 valt 18 december in de bus. Maar via de App is hij nu al te bekijken.

Lees meer

Covid-19 en Kawasaki

2020-05-06

Verschillende media berichtten vorige week dat artsen de laatste weken wat meer kinderen op de intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki. 

Lees meer

Heropening scholen

2020-04-22

Onzekerheid bij veel vasculitispatiënten over heropening scholen.

Lees meer

RTX Onderhoud en het Coronavirus

2020-04-08

Moet ik tijdens deze coronacrisis mijn onderhoudsbehandeling met RTX verschuiven of niet?

Lees meer

Ook Nijmegen geannuleerd

2020-03-17

Het spijt ons maar ook de GPA-MPA dag in Nijmegen op 16 mei gaat niet door...

Lees meer

Annulering bijeenkomsten

2020-03-11

De geplande bijeenkomsten voor GPA- en MPA-patiënten op 21 en 28 maart en op 4 april in respectievelijk Alkmaar, Rotterdam en Groningen gaan niet door vanwege het coronavirus.

Lees meer

Financiële injectie voor Chemocentryx

2020-01-21

ChemoCentryx krijgt een kapitaalsinjectie van 100 miljoen dollar voor de registratie en het in de markt zetten van AVACOPAN

Lees meer

Meander Vasculitis Team

2019-09-24

Meander MC presenteert zich als Vasculitis Expertise Centrum.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag