Home  > 
Search news

Maligniteiten

   

BELANGRIJKE PUBLICATIE

van twee van onze redactieleden
Emma van Daalen
en Chinar Rahmattulla.

 

Ze haalden met de resultaten van hun onderzoek de 'Annals of the Rheumatic Diseases'.
Het onderzoek ging over de kans op kanker als gevolg van het gebruik van cyclofosfamide of rituximab bij de behandeling van vasculitis.

 

Patiënten die behandeld worden met cyclofosfamide (Endoxan®) hebben een verhoogde kans op maligniteiten (kwaadaardige tumoren - kanker).

Dat weten we al heel lang en is op zich dus geen nieuws.
Maar de standaardbehandeling is de laatste vijftien jaar zodanig aangepast dat de cumulatieve hoeveelheid cyclofosfamide die patiënten krijgen toegediend duidelijk is afgenomen. Daarnaast wordt nu ook al jaren in een aantal gevallen een nieuw op biologische wijze vervaardigd medicijn ingezet, rituximab (Mabthera®).

De vraag dient zich dus aan: is er ondertussen iets veranderd als het gaat om die kans op maligniteiten? Is dat bij rituximab minder dan bij cyclofosfamide? en is die kans bij cyclofosfamide nu ook afgenomen als gevolg van die lagere doseringen?

Naar die vraag deden Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla onderzoek, vanuit het LUMC Leiden maar ook deels in Cambridge bij professor David Jayne die daar een hele groot bestand met vasculitispatiënten heeft.  De resultaten zijn zodanig dat de studie veel aandacht krijgt en is geplaatst in Annals of the Rheumatic Diseases, het toonaangevende blad dat wereldwijd wordt gelezen door elke specialist op dit gebied.

Op 7 december verscheen er op M.D. Alert (www.mdalert.com) een artikel n.a.v. een interview met Emma.  

Chinar vertelt uitgebreid over het onderzoek in de uitgave van Vascuzine die tussen 14 en 19 december bij onze leden in de bus valt. Ze doet dat in het Nederlands en in gewone-mensentaal.

Wij zijn er trots op twee van zulke kanjers als vrijwilliger in onze redactie te hebben.

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag