Home  > 
Search news

Chinar Rahmattulla: Summa Cum Laude

Chinar Rahmatulla ontvangt haar bul  

Leidse geneeskundestudente studeert summa cum laude af

29 september 2017• PERSBERICHT LUMC

Chinar Rahmattulla mag met recht een excellente studente genoemd worden.Op vrijdag 29 september studeerde ze summa cum laude (‘met de hoogste lof’) af in de Geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Dat lukt bijna niemand: je moet gemiddeld een 9 halen voor je studievakken, de beoordeling ‘uitmuntend’ krijgen voor een flink aantal coschappen en minimaal een 9 behalen voor je eindscriptie. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, zal Chinar binnen een aantal maanden ook afstuderen in Biomedische Wetenschappen én haar proefschrift verdedigen.

En dat terwijl ze als kind piloot wilde worden. “Vliegen vond ik geweldig, ik wilde niets liever”, vertelt Chinar (27). “Ik had zelfs het plan om stewardess te worden als piloot niet zou lukken.” Maar natuurkunde sprak haar ook aan, evenals de studie Geneeskunde. De beslissing viel toen ze in 6 VWO zat. “Mijn ouders en ik reden langs een groot auto-ongeluk. Ik vond het zo verschrikkelijk om de slachtoffers te zien en ze niet te kunnen helpen. Toen besloot ik om Geneeskunde te gaan studeren.”  

En zo geschiedde: in 2009 begon Chinar met Geneeskunde in Leiden. Het jaar daarop ging ze ook Biomedische Wetenschappen studeren en startte ze met het MD/PhD-traject voor excellente studenten. Al tijdens haar studie kon ze beginnen met haar promotieonderzoek. “Soms was dat wel apart”, zegt ze. “Ik vloog naar grote congressen in Amerika om mijn onderzoek te presenteren. Maar als ik terugkwam, was ik weer gewoon student. Die ervaring heeft wel bijgedragen aan mijn ontwikkeling.”  

Vasculitis 

Chinars onderzoek richt zich op ANCA-geassocieerde vasculitis, oftewel ontsteking van de kleine bloedvaten. “Het is een zeldzame ziekte die lastig herkend wordt, maar wel heel ernstig is. Zonder behandeling overlijdt 80% van de patiënten binnen een jaar.” Voor haar promotieonderzoek verbleef Chinar een half jaar in Cambridge. “De behandeling van vasculitis verlaagt de afweer, waardoor patiënten meer kans op kanker krijgen. In Cambridge keek ik of een alternatieve behandeling met rItuximab die bijwerking minder geeft. Dat lijkt inderdaad het geval.”  

VRIJWILLIGERSWERK 

Chinar is ook vrijwilliger bij de Vasculitis Stichting. Ze geeft onder meer presentaties voor patiënten en schrijft voor het blad VascuZine. “Dat is heel waardevol, ik krijg op die manier feedback van patiënten en leer waar zij mee zitten. Soms realiseer je je dat het onderzoek daar niet altijd op aansluit.” Naast haar eigen onderzoek begeleidt Chinar ook andere studenten en promovendi in hun onderzoek. 

GEVLUCHT

Hoewel haar opvallende blauwe ogen het niet direct doen vermoeden, is Chinar van oorsprong Irakees. “Vanwege mijn vaders werk woonden we eerst in Frankrijk, later in Libië en daarna in Irak. Toen ik 9 jaar was, moesten we vluchten en kwamen in Nederland terecht.” Inmiddels spreekt Chinar fout- en accentloos Nederlands. “Misschien omdat ik als kind heel graag boeken las”, zegt ze. “Ik was vaak in de bibliotheek te vinden.” Heeft ze nog wel kunnen genieten van haar studententijd, naast al dat harde werken? “Je moet natuurlijk balanceren, maar ik denk dat ik er wel alles uit heb gehaald. Ik heb zeker een heel leuke studenten- en promotietijd gehad.”  

Na haar promotie wil Chinar eerst een half jaar gaan reizen. Daarna besluit ze welke specialisatie ze kiest. 

NIEUWS

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Subsidie Nierstichting voor LUMC

2018-04-18

Dr. Onno Teng van het LUMC krijgt € 375.000  voor zijn onderzoek naar nierpatiënten die een nierontsteking hebben als gevolg van een auto-immuunziekte. 

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Schijf met persoonsgegevens mogelijk ontvreemd

2017-12-21

Patiëntenfederatie Nederland is sinds november een externe harde schijf kwijt. Op de schijf staan eigen bedrijfsgegevens en gegevens van de 25 duizend panelleden van de Patiëntenfederatie.

Lees meer

Medicijnen in de EU

2017-10-25

Edith Schippers vindt dat fabrikanten moeten worden verplicht om hun medicijnen aan alle EU lidstaten aan te bieden. 

Lees meer

Chinar Rahmattulla: Summa Cum Laude

2017-09-29

Onze vrijwilligster en redactrice van de Vascuzine Chinar Rahmattulla studeerde vandaag in Leiden SUMMA CUM LAUDE af in de geneeskunde !

Lees meer

AMC Voorlichting Vasculitispatiënten

2017-09-18

Op woensdagavond 18 oktober organiseert het Vasculitiscentrum AMC samen met de afdelingen reumatologie en nefrologie van het VUMC een patiëntenavond in het AMC.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Met wie heeft u een appeltje te schillen?

2017-03-17

Deze week startte het Nationale Zorgnummer de actie  'Met wie heeft u een appeltje te schillen?' Wat doe je als je een probleem hebt met werkgever, zorgverzekeraar of arts? 

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

10 jaar nieuw leven

2016-11-15

Een van de sprekers op de Landelijke Dag 2017 is de longarts Prof. dr. Marjolein Drent. Ze vroeg ons om aandacht voor een mooie film over twee zussen die beiden een dubbele longtransplantatie meemaakten.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Expertise UMCG en AMC

2016-07-19

Commissie oordeelt positief over definitieve erkenning AMC en UMCG als expertisecentrum voor vasculitis.

Lees meer

Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam

2016-06-07

Op de website van het AMC is nu een aparte sectie voor het Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

Nationale Zorgnummer

2015-11-07

In de knel omdat u geen passende zorg en ondersteuning krijgt? Dan is er nu het Nationale Zorgnummer
0900 - 2356780

Lees meer

Transparantie in de zorg

2015-03-03

Helderheid voor de patient over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Dat is wat minister Schippers wil in het jaar van de transparantie. 

Lees meer

Second Opinion

2015-01-22

Het aanvragen van een second opinion blijft gewoon verzekerd en er komt ook geen eigen bijdrage in dat verband. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag