Neus en bijholten

Korstvorming en verstoppingen in de neus en bijholten (sinussen)

Door de vasculitis kan het slijmvlies in de neus opzwellen, er kunnen zweren in ontstaan en het slijmvlies kan zelfs afsterven. Ook bloedneuzen zijn niet ongebruikelijk. In het ergste geval kan het kraakbeen van het neustussenschot aangetast worden, waardoor een zadelneus ontstaat.

Neusdouche
Door de aantasting van het slijmvlies kunnen er korsten of proppen in de neus ontstaan. Als dit niet al te erg is kan een neusspoeling helpen. Het is het beste om een fysiologische zoutoplossing te gebruiken Dit is een oplossing in water van ongeveer 8 mg zout (NaCl) per ml, die verkrijgbaar is bij de apotheek.
U kunt ook zelf een zoutoplossing maken: Los 1 theelepeltje keukenzout op in een glas (200 ml) lauwwarm water.
De - fysiologische - zoutoplossing kan worden ingegoten of opgesnoven met behulp van een (thee)lepel. Ook kunt u druppelen met een pipet (verkrijgbaar bij de apotheek). Eventueel kan een eenvoudige neusdouche (circa € 10) worden aangeschaft.
Een neusdouche werkt echter niet als de neus bovenin ernstig verstopt is door de korstvorming. In dat geval kan het soms nog helpen om met een eenvoudige injectiespuit (zonder naald) de fysiologische zoutoplossing in de neus te spuiten. De waterstraal heeft dan meer kracht.

Neusvernevelaar
Als laatste alternatief is er de elektrische neusvernevelaar. De RinoFlow is daar een voorbeeld van. Het is een vernevel- en spoelsysteem, dat gebruikt wordt voor de bovenste luchtwegen. Het toestel vernevelt een grote hoeveelheid druppels, die terechtkomen op het slijmvliesoppervlak in de neus en binnen in diverse holten. Hierdoor kunnen korsten, ingedroogde slijmresten, bloed- en ontstekingsresten gemakkelijk worden losgeweekt. Door de douchewerking spoelen deze resten met de vloeistof naar buiten. Neusvernevelaars zijn te huur of te koop. De kosten daarvan worden voor vasculitispatiënten niet vergoed door het ziekenfonds en ook niet door de particuliere ziektekostenverzekeringen. Ook de aanvullende verzekeringen voorzien hier niet in. Dat komt omdat er geen medicijnen mee worden verneveld, maar slechts een fysiologische zoutoplossing. Sommige mensen hebben echter na lang aandringen of door tussenkomst van hun specialist toch kans gezien om de vernevelaar vergoed te krijgen.

Operatie
In ernstiger gevallen kunnen de verstoppingen zich ook chronisch voordoen in de neusbijholten. Dit kan gepaard gaan met ernstige hoofdpijn. Ook daar kan de vernevelaar verlichting brengen, tenzij deze verstoppingen heel ernstig zijn. Bij mensen zonder systeemvasculitis wordt in het geval van ernstige chronische verstoppingen nog wel eens een operatie uitgevoerd. Dan wordt de doorgang tussen de bovenkant van de neus en de bijholten verwijd, zodat de proppen gemakkelijker van de bijholte naar de neus kunnen. In het schot tussen de bovenkant van de neus en de beide bijholten wordt dan een stuk bot weg geboord. Zo'n operatie moet erg nauwkeurig gebeuren, om de dunne scheidingswand naar de hersenen niet te beschadigen. De operatie gebeurt inwendig via de neusingangen. De KNO-arts kan met een endoscoop precies volgen of de boor naar de goede plek gaat.

Bij vasculitispatiënten is deze operatie vaak geen optie, omdat het kraakbeen en het bot in het bovenste neusgebied meestal ernstig zijn aangetast (necrose). Dat maakt opereren moeilijk, zo niet onmogelijk. Daarbij komt dat de problemen met de bijholten ook vaak samenhangen met het slechte functioneren van de neusslijmvliezen. Daar kan operatief niets aan worden gedaan. Alleen vernevelen biedt dan wat soelaas.

 

Zadelneus

Zadelneus

Het neuskraakbeen van vooral GPA/(Wegener) patiënten kan zodanig worden aangetast, dat er een zadelneus ontstaat. Het kraakbeen in de neusbrug ste

rft af en er ontstaat daar een gat. Aan de buitenkant is dat te zien omdat er een deuk in de neus ontstaat. Vaak kan een zadelneus worden her

steld met behulp van plastische chirurgie. Voordat dit gebeurt moet de systeemvasculitis eerst tot rust zijn gekomen; de ziekte moet in remissie zijn. Om de neusbrug te herstellen wordt meestal een stukje bot uit een dijbeen of rib gehaald. Dit wordt op de plek van het verdwenen neuskraakbeen geplaatst. Mensen die deze operatie hebben ondergaan vertelden ons dat het vooral pijn doet op de plek waar het stukje bot is weggehaald. Het duurt wel even voor dat over is.

 

Traanbuisjes
Een veel voorkomend probleem bij patiënten met systeemvasculitis - in het bijzonder met GPA/(Wegener) - zijn verstopte traanbuisjes. Die lopen van de ooghoeken naar de neus en voeren het traanvocht af. Er zijn verschillende testen om na te gaan of de traanbuisjes geheel of gedeeltelijk verstopt zijn.

In het Rotterdamse Erasmus Ziekenhuis heeft men verschillende soorten operaties aan de traanbuisjes uitgeprobeerd. Daaruit bleek dat ballonkatheterisatie (een soort dotterbehandeling) van binnenuit met aansluitend plaatsing van een siliconenbuisje, meestal niet afdoende werkt. Bij 70% van de patiënten waren na een jaar de traanbuisjes weer helemaal en bij 20% weer gedeeltelijk verstopt.

Het resultaat van een operatie via de endoscoop, waarbij vanuit de neus de traanbuisjes operatief worden verwijd, werkt vrij goed als de doorgangen zo wijd mogelijk worden gemaakt. Bij systemische ziekten, zoals systeemvasculitis, werkt zo'n endoscopische operatie echter minder goed. Er is namelijk een groot risico dat de traanbuisjes na 1 jaar weer dicht zitten. Bij systemische ziekten geeft de operatie aan de traanbuisjes van buitenaf nog het beste resultaat. Helaas biedt ook dit niet altijd een oplossing. Een laatste optie is om bij zo'n externe operatie van de traanbuisjes, na het verwijden buisjes te plaatsen. Die zitten daar dan ongeveer een jaar. Daarna is het resultaat vaak blijvend goed.

 

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

 

 

NIEUWS

Terugkijken Behçet Webinar

2021-02-11

Het webinar over Behçet en Covid zoals dat is gehouden op 28 januari 2021 is opgenomen en terug te kijken.

Lees meer

Behçet Webinar 28 jan 2021 - 19:30

2021-01-19

Een webinar speciaal voor Behcetpatiënten. Op 28 januari om 19:30 praten dr. Jan van Laar en collega's patiënten bij over het "Behcet en Covid-19" webinar van de ISBD.

Lees meer

Vascuzine December

2020-12-04

Vascuzine 2020 nummer 3 valt 18 december in de bus. Maar via de App is hij nu al te bekijken.

Lees meer

Covid-19 en Kawasaki

2020-05-06

Verschillende media berichtten vorige week dat artsen de laatste weken wat meer kinderen op de intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki. 

Lees meer

Heropening scholen

2020-04-22

Onzekerheid bij veel vasculitispatiënten over heropening scholen.

Lees meer

RTX Onderhoud en het Coronavirus

2020-04-08

Moet ik tijdens deze coronacrisis mijn onderhoudsbehandeling met RTX verschuiven of niet?

Lees meer

Ook Nijmegen geannuleerd

2020-03-17

Het spijt ons maar ook de GPA-MPA dag in Nijmegen op 16 mei gaat niet door...

Lees meer

Annulering bijeenkomsten

2020-03-11

De geplande bijeenkomsten voor GPA- en MPA-patiënten op 21 en 28 maart en op 4 april in respectievelijk Alkmaar, Rotterdam en Groningen gaan niet door vanwege het coronavirus.

Lees meer

Financiële injectie voor Chemocentryx

2020-01-21

ChemoCentryx krijgt een kapitaalsinjectie van 100 miljoen dollar voor de registratie en het in de markt zetten van AVACOPAN

Lees meer

Meander Vasculitis Team

2019-09-24

Meander MC presenteert zich als Vasculitis Expertise Centrum.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag