Huid

Systeemvasculitis kan huidaandoeningen veroorzaken, uiteenlopend van roodheid en bloeduitstortinkjes (purpura) tot wonden en zweren die maar niet genezen. In de ergste gevallen kan de huid zelfs afsterven (necrose). Deze aandoeningen aan de huid kunnen alleen behandeld worden door de systeemvasculitis zelf te bestrijden. Wonden en zweren die door de systeemvasculitis ontstaan, dienen natuurlijk zo goed mogelijk behandeld te worden. Afgestorven huiddelen kunnen operatief worden verwijderd. Als plekken op benen of armen open blijven, behoort een huidtransplantatie tot de mogelijkheden.

Gordelroos
Een bijzondere vorm van huidaandoening, die ook nog wel eens wil samengaan met systeemvasculitis, is gordelroos. Kenmerken van gordelroos zijn een hevige, brandende of stekende pijn die soms gepaard gaat met koorts of een algeheel gevoel van ziek zijn. Na een paar dagen ontstaan er kleine groepen rode blaasjes, die heftig jeuken. Na 2 weken drogen de blaasjes in. Er ontstaan korstjes die kleine littekens achter kunnen laten. Gordelroos kan overal optreden, maar vaak begint de ziekte op de buik en in de taille. Neem zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of specialist, als u vermoedt dat u (een begin van) gordelroos heeft. De aandoening wordt veroorzaakt door een herpesvirus. De arts zal dan ook vaak een antivirusmiddel voorschrijven, samen met vitamine B-complex en pijnstillers.

Tegen de jeuk wordt een poeder of zalf gegeven. Het antivirusmiddel heeft overigens alleen zin op het moment dat de eerste verschijnselen zich voordoen. Als te lang gewacht wordt, dan heeft het antivirusmiddel géén zin meer. Zonder medicijnen verdwijnt de gordelroos na ongeveer een maand vaak vanzelf.

Als de gordelroos gepaard gaat met hevige pijnen kan deze ook via een injectie laag in de rug (een zenuwbehandeling) bestreden worden. Dit vermindert de zenuwzwelling die door de gordelroos ontstaat en bestrijdt de acute pijn. Ook wordt daardoor voorkomen dat er een blijvende zenuwontsteking ontstaat die jarenlang klachten kan blijven veroorzaken.

Als er gordelroos rond het oog ontstaat, dan dient onmiddellijk een oogarts te worden geraadpleegd.

 

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag