Home  > 
Leven met vasculitis  >  Effecten van Vasculitis  >  Hart en Vaten

Hart en Vaten

Het hart 

Systeemvasculitis is op zich al een ernstige aandoening van de bloedvaten. Daarnaast komen bij deze patiënten soms ook nog ernstige cardiovasculaire problemen voor, zoals hartproblemen of herseninfarcten. Wanneer de specialist een dergelijk specifiek cardiovasculair probleem mocht vaststellen, dan raden wij u aan om behalve met onze vereniging ook contact te onderhouden met de Hartstichting.

Bij GPA/(Wegener) gebeurt het maar weinig dat het hart wordt aangetast maar bij EPG/(Churg Strauss) en de ziekte van Kawasiki is dat wel een serieus risico terwijl ook bij Polychondritis Recidivans het hart nogal eens wordt aangetast.

Bij EGPA en Kawasaki treden als de ziekte niet snel onderkend is vaak middelzware tot zware ontstekingen op aan de hartspier of de hartkransvaten. Deze laatste kunnen, ook bij erg jonge patienten, leiden tot een verdichting van een hartkransvat en doordoor tot een hartinfarct. Ook kunnen gevaarlijke hartritmestoornissen optreden.

Trombose
Uit onderzoek blijkt dat patiënten met ANCA-geassocieerde systeemvasculitis een verhoogd risico hebben op trombose (tussen de 15-20%). Trombose is een aandoening waarbij er bloedstolsels worden gevormd in bloedvaten die daardoor geblokkeerd kunnen raken. Zo'n bloedvatblokkade heet een embolie. Het weefsel en de organen die achter zo'n bloedvat liggen, worden dan niet meer van bloed en zuurstof voorzien. Daardoor gaan ze slechter functioneren of sterven af. Trombose kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de aderen door de systeemvasculitis niet glad meer zijn, maar rafelig of onregelmatig. Trombose kan optreden in de aderen (venen) en in de slagaderen.

Veneuze trombose
Veneuze trombose kan leiden tot bijvoorbeeld een trombosebeen, maar ook tot nog gevaarlijkere longembolie. De kans op trombose kan worden verminderd door een patiënt die in bed ligt zo snel mogelijk weer actief te krijgen. Een fysiotherapeut kan zo'n patiënt al in bed de beenspieren laten oefenen. Als het risico op een veneuze trombose groot is, wordt in eerste instantie behandeld met heparine. Dat wordt 1 à 2 keer per dag met injecties onder de huid toegediend. Heparine is een antistolmiddel. Het gaat het stollen/klonteren van het bloed tegen. Nadat in de eerste fase is gestart met heparine, volgt een behandeling met tabletten (orale antistolling) met acenocoumarol (Sintrom-mitis) en fenprocoumon (Marcou-mar). De controle of de antistolling goed verloopt vindt plaats door de trombosediensten, maar ook zelfcontrole onder begeleiding van een trombosedienst hoort tot de mogelijkheden.

Atherosclerose (aderverkalking)
Systeemvasculitis kan een versnelde atherosclerose (aderverkalking) tot gevolg hebben wat weer kan leiden tot grotere risico's op TIA's (transient ischaemic accident ofwel voorbijgaande beroerte) en in mindere mate tot herseninfarcten of hartinfarcten (slagaderlijke tromboses). Ook roken, een hoge bloeddruk, suikerziekte of een hoog cholesterolgehalte kunnen leiden tot aderverkalking. Voor vasculitispatiënten is het daarom extra belangrijk om zo gezond mogelijk te leven.  Het risico op TIA's, herseninfarcten en hartinfarcten kan verminderd worden door het innemen van acetylsalicylzuur (Aspirine) en carbosalaatcalcium (Ascal). Dat remt de aanmaak van bloedplaatjes af.  Een ander medicijn om de bloedplaatjes af te remmen is het dure clopidogrel. Dit kan een alternatief zijn voor mensen die overgevoelig zijn voor de andere middelen.

Tenslotte zijn een gezonde levensstijl (gezond eten, lichaamsbeweging) en niet roken belangrijk om de kans op aderverkalking te verminderen. Het is verstandig niet meer dan 2-3 glazen alcohol per dag te drinken (maar een beetje alcohol lijkt de aderen wel weer goed te doen).

Bron: De oorspronkelijke tekst van dit artikel is geschreven voor de documentatiemap van de Vasculitis Stichting en tot stand gekomen in samenwerking met de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg en de Deutsche Nierenstiftung.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2013

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag