Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

We spreken over mantelzorg als het gaat om zorg die de gewone zorg van mensen voor elkaar qua duur, intensiteit of zwaarte overstijgt.

Met elkaar leveren mantelzorgers, meestal onzichtbaar, zo'n 80% van de zorg thuis. Zo vormen ze het fundament van de zorg.

Het geeft mantelzorgers vaak veel voldoening om voor hun naaste te zorgen, maar mantelzorg kent ook schaduwkanten. Als mantelzorgers intensief voor hun naaste zorgen, ligt overbelasting op de loer.

Daarnaast maken mantelzorgers bijvoorbeeld veel extra kosten en kunnen ze de zorg moeilijk combineren met een betaalde baan.

Mantelzorg en Vrijwilligerswerk.

Mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn termen die vaak door elkaar gehaald worden. Toch zijn het verschillende dingen.

Mantelzorg overkomt je.
Een mantelzorger kiest er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen de zorg niet zomaar beëindigen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

Voor vrijwilligerswerk kies je.
Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Daarnaast zorgen zij voor een afgebakende tijd (bijvoorbeeld een dagdeel per week) en kunnen zij de zorg op eigen initiatief beëindigen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.

MEZZO

Bovenstaande teksten over mantelzorg en vrijwilligerswerk zijn nagenoeg letterlijk ontleend aan de website van Mezzo.

Mezzo is de overkoepelende organisatie zie zich inzet voor mensen die langdurig en onbetaald voor een ander zorgen. Als familielid, buur, vriend of 'gewoon' uit solidariteit.

Mezzo behartigt hun belangen en geeft ondersteuning, zodat zij hun belangrijke werk kunnen blijven doen.

Mezzo heeft twee soorten leden:

  • natuurlijke personen: mantelzorgers (zo'n 6000)
  • lokale en regionale organisaties die mantelzorgers ondersteunen, die op regionaal niveau hun belangen behartigen en die vrijwilligers inzetten (zo'n 250).

mezzo logo
Mezzo heeft een prachtige website bomvol interessante informatie. Vandaar dat wij er ons hier toe beperken u te verwijzen naar de MEZZO website.

Mocht u onverwacht toch nog vragen over houden dan kunt u natuurlijk altijd bellen met onze informatietelefoon 088 00 22 333