Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Staar is de vertroebeling van de ooglens die vlak achter de pupil zit. Door staar zien de dingen om ons heen waziger en grauwer van kleur. Ook kunnen patiënten meer last krijgen van fel licht en van schitteringen.

Als iemand al een bril draagt en plotseling veel sterkere brillenglazen nodig heeft, kan dat ook wijzen op staar. Om erachter te komen of er sprake is van staar bekijkt de oogarts met een spleetlamp uw ogen. Deze lamp geeft een smalle bundel licht, waarmee het voorste deel van het oog, waar de ooglens zich bevindt, bekeken kan worden. De oogarts kan dan zien of er sprake is van troebelingen en in hoeverre de staar zich ontwikkeld heeft.

Een verdere ontwikkeling van staar is niet met medicijnen te voorkomen. Als de staar te hinderlijk wordt kan het gezichtsvermogen wel hersteld worden via een staaroperatie. De oogchirurg haalt dan de vertroebelde lens uit het oog en vervangt die door een kunststoflensje.

Er wordt maar één oog per keer geopereerd, zodat de patiënt met het andere oog kan blijven zien. Na de operatie moet het oog gedruppeld worden. Staaroperaties worden veelvuldig uitgevoerd en de risico's zijn gering. Een bloeding, infectie of netvliesprobleem kan echter incidenteel optreden. De operatie wordt veelal onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling uitgevoerd, dat betekent dat men dezelfde dag weer naar huis gaat. Een enkele keer kan in overleg worden gekozen voor een volledige narcose.