Ziekte van Buerger
INLEIDING
De ziekte van Buerger is een zeldzame aandoening waarbij er sprake is van een chronische ontsteking van de bloedvaten, oftewel vasculitis.
Het is echter een bijzondere vorm van vasculitis. Als Vasculitis Stichting richten we ons vooral op de primaire vormen van vasculitis dus die vormen waarvan de oorzaak onbekend is. En hoewel die oorzaak ook in dit geval niet met zekerheid is te achterhalen zijn er toch een paar dingen die wel heel specifiek zijn voor dit ziektebeeld. De aandoening ontstaat zeer waarschijnlijk door een combinatie van erfelijke aanleg en roken. De ziekte van Buerger komt namelijk vooral voor bij rokers jonger dan 45 jaar en treft voornamelijk mannen.
OORZAKEN EN ONTSTAAN
Het is duidelijk dat in veruit de meeste gevallen roken de oorzaak is. Daarnaast is de ziekte van Buerger waarschijnlijk erfelijk. Patiënten zijn mogelijk gevoelig voor een auto-immuunrespons die de ziekte oproept. Hierbij maakt het lichaam antilichamen aan die de slagaders in het eigen lijf aanvallen.
VERSCHIJNSELEN
- Pijnlijke tenen en vingers
- Vingers en tenen worden rood/blauw
- Pijn in handen en voeten, deze pijn verergert
- Pijn tijdens lopen in voeten en kuiten
DIAGNOSE
De klachten van de ziekte van Buerger komen sterk overeen met de verschijnselen die optreden bij een slagaderverkalking. Daarom worden er verschillende onderzoeken gedaan om tot een juiste diagnose te komen. Belangrijke instrumenten daarbij zijn:
- het maken van een angiografie waarbij afwijkingen in de bloedvaten zichtbaar worden gemaakt,
- het nader bekijken van de slagader via een Dopplerapparaat en
- het nemen van een biopt uit de betreffende slagader.
BEHANDELING
Het enige wat helpt tegen de ziekte van Buerger is stoppen met roken.
Daardoor verdwijnen de ontstekingen in de slagaderen. Wie toch blijft roken loopt het risico op verdere uitbreiding van de ontstekingen waardoor ook andere slagaders ontstoken raken. De bloedvoorziening kan daardoor zodanig achteruit gaan, zodat vingers en tenen en in sommige gevallen handen en voeten, bedreigd worden met afsterven en in ernstige gevallen zelfs moeten worden verwijderd.
Medicatie:
- anti-stollingsmiddelen zoals marcoumar
- ontstekingsremmende middelen zoals aspirine, en ibuprofen
- vaatverwijdende middelen zoals adalat en iloprost
Operatie
In sommige gevallen kan een bypassoperatie of een sympathectomie (doorsnijden van een zenuwstreng met vaatverwijdend effect) helpen. Wanneer de kleinere vertakkingen van de bloedvaten zijn aangetast is een dergelijke operatie niet mogelijk.
PROGNOSE
Als het roken wordt gestopt is er van verdere progressie geen sprake en zijn de vooruitzichten prima.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 maart 2021
NIEUWS

Terugkijken Behçet Webinar
Het webinar over Behçet en Covid zoals dat is gehouden op 28 januari 2021 is opgenomen en terug te kijken.

Behçet Webinar 28 jan 2021 - 19:30
Een webinar speciaal voor Behcetpatiënten. Op 28 januari om 19:30 praten dr. Jan van Laar en collega's patiënten bij over het "Behcet en Covid-19" webinar van de ISBD.

Vascuzine December
Vascuzine 2020 nummer 3 valt 18 december in de bus. Maar via de App is hij nu al te bekijken.

Covid-19 en Kawasaki
Verschillende media berichtten vorige week dat artsen de laatste weken wat meer kinderen op de intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki.

Heropening scholen
Onzekerheid bij veel vasculitispatiënten over heropening scholen.

RTX Onderhoud en het Coronavirus
Moet ik tijdens deze coronacrisis mijn onderhoudsbehandeling met RTX verschuiven of niet?

Ook Nijmegen geannuleerd
Het spijt ons maar ook de GPA-MPA dag in Nijmegen op 16 mei gaat niet door...

Annulering bijeenkomsten
De geplande bijeenkomsten voor GPA- en MPA-patiënten op 21 en 28 maart en op 4 april in respectievelijk Alkmaar, Rotterdam en Groningen gaan niet door vanwege het coronavirus.

Financiële injectie voor Chemocentryx
ChemoCentryx krijgt een kapitaalsinjectie van 100 miljoen dollar voor de registratie en het in de markt zetten van AVACOPAN

Meander Vasculitis Team
Meander MC presenteert zich als Vasculitis Expertise Centrum.

Uw contributie declareren?
Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden.