Home  > 
Research  >  Studies - OVERIG  >  BREVAS (afgerond)

BREVAS

Belimumab in Remission of VASculitis - BREVAS studie

De BREVAS studie vond plaats tussen 2013 en 2017. In deze studie werd het effect van belimumab getest bij patiënten met ANCA vasculitis. Belimumab is een zogenaamde biological, een antilichaam. Belimumab is gericht tegen B-lymfocytstimulerend eiwit genaamd BLyS (ook wel BAFF genoemd). Door dat eiwit te blokkeren, zorgt belimumab voor een remmende werking op de B-cellen. Theoretisch gezien zou belimumab dus moeten zorgen voor minder B-cellen en hierdoor zou hetzelfde effect als rituximab bereikt kunnen worden, namelijk minder ANCA productie en dus minder ziekteactiviteit. 

Voor deze studie werden 2 groepen patiënten samengesteld. In beide groepen werden patiënten met ANCA vasculitis in eerste instantie op dezelfde manier behandeld voor de inductiefase, namelijk met cyclofosfamide of rituximab in combinatie met prednison. Daarna kregen patiënten in de ene groep een placebo naast azathioprine (onderhoudsbehandeling) en in de andere groep kregen patiënten belimumab naast azathioprine. 

Uiteindelijk werd het inclusiegetal van totaal aantal patiënten terug gebracht van 300 naar 100 en gaat het om een relatief kleine studie. In de placebogroep deden 52 patiënten mee en in de belimumab groep deden 54 patiënten mee, dus een totaal van 105 patiënten. De laatste patiënt die mee deed, werd 12 maanden gevolgd en alle andere patiënten werden tot 2 jaar tijd gevolgd. 

Helaas werd duidelijk dat belimumab het risico op een hernieuwde ziekteactiviteit ('relapse') niet verlaagde: het aantal recidieven van de ziekte was vergelijkbaar tussen de placebogroep en de belimumabgroep waarbij 11 recidieven in de placebogroep en 10 recidieven in de belimumabgroep optrad. Een interessant gegeven is dat in de groep patiënten die eerst rituximab hadden gekregen en vervolgens belimumab, niemand een recidief van de ziekte kreeg. De getallen zijn echter te klein om daar conclusies aan te verbinden. 

Belangrijk is wel dat er ook geen verschil was in bijwerkingen tussen de placebo en belimumab groepen. Belimumab lijkt dus wel veilig om te gebruiken, in elk geval voor een duur korter dan 2 jaar. 

Concluderend zal belimumab vermoedelijk geen grote rol gaan spelen in de behandeling van ANCA vasculitis maar is er wel een interessante aanvulling op de behandeling met rituximab die verder onderzocht zal worden. 

Meer informatie vindt u op https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01663623. 

Het gepubliceerde artikel is voor iedereen beschikbaar en vindt u op https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/art.40802. 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2019.

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag