Home  > 
Research  >  Studies - OVERIG  >  ABROGATE (inclusie)

ABROGATE

ABROGATE - Abatacept for the Treatment of Relapsing, Non-Severe, Granulomatosis With Polyangiitis (Wegener's)

Deze studie werd gestart in 2015 en het doel is om deze studie in 2022 af te ronden. Deze studie wordt alleen uitgevoerd in de Verenigde Staten en Nederlandse en andere Europese patiënten kunnen dus niet mee doen. 

In deze studie worden patiënten met granulomatose met polyangiitis (GPA) gevraagd om mee te doen. De hoop is dat er in totaal 150 patiënten mee doen.
Patiënten mogen uitsluitend een niet-ernstige vorm van GPA hebben die bij het meedoen aan de studie behandeld worden met methotrexaat, azathioprine of MMF (cell cept). Een niet-ernstige vorm wordt in deze studie vooral gebaseerd op het feit dat de patiënt in elk geval 3 maanden voor het meedoen aan de studie geen cyclofosfamide, rituximab of plasmaferese nodig gehad heeft. 

Patiënten die meedoen krijgen dan bovenop de medicijnen die ze al hebben het studiemedicijn abatacept of een placebo. Daarnaast krijgen alle patiënten in de eerste maanden prednison met een begindosering van 30mg per dag. Deze dosering zal langzaam afgebouwd worden. 

Het doel van deze studie is om aan te tonen dat anti-CTLA4 (abatacept) als nieuw medicijn effectief is om de ziekte rustig te krijgen. Na 12 maanden behandeling wordt gekeken of het medicijn effectief was aan de hand van het aantal recidieven van de ziekte (falen van therapie). Daarnaast wordt gekeken in hoeverre het met het nieuwe medicijn lukt om prednison snel af te bouwen en te staken. Daarbij wordt ook gekeken naar kwaliteit van leven van de patiënten. 

Anti-CTLA4 is een antilichaam dat bindt aan "cytotoxic T-lymphocyte antigen 4" (CTLA4) en hiermee de reactie van T-cellen afremt. Door het remmen van de T-cellen is de gedachte dat het lukt om de ziekte rustig te krijgen. 

Meer informatie vindt u op https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02108860. 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2019.

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag