Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  RITUXVAS (afgerond)

RITUXVAS

An international, randomised, open label trial comparing a rituximab based regimen with a standard cyclophosphamide/azathioprine regimen in the treatment of active, ‘generalised' ANCA associated vasculitis.

Deze studie is gestart in 2006 en inclusies werden afgerond in 2007. 

Het ging hier om een studie waarbij het medicijn Rituximab werd vergeleken met de standaarbehandeling van een inductietherapie met cyclofosfamide (merknaam Endoxan) gevolgd door een onderhoudstherapie met Azathioprine (merknaam Imuran). 

Uiteindelijk hebben 44 patiënten mee gedaan waarvan 11 patiënten (de zogenaamde controlegroep) de standaardbehandeling met 3-6  tot maanden cyclofosfamide gevolgd door een onderhoudstherapie met Azathioprine kregen. Alle patiënten hadden nierbetrokkenheid van hun ANCA vasculitis. 

De overige 33 patiënten kregen het nieuwe medicijn Rituximab nadat ze eerst 2 keer intraveneus cyclofosfamide hadden gekregen. Deze patiënten kregen géén onderhoudstherapie omdat men ervan uit ging dat dit bij het gebruik van Rituximab niet meer nodig is. Dat deze patiënten toch eerst 2 keer een stootkuur met cyclofosfamide kregen komt omdat men snel moet ingrijpen maar Rituximab even tijd nodig heeft voordat het zijn werk doet.

De resultaten waren positief in die zin dat patiënten die het nieuwe medicijn rituxmab kregen een evengoede uitkomst hadden als de patiënten die de standaardbehandeling middels cyclofosfamide kregen. Ook het aantal bijwerkingen waren niet significant verschillend tussen de twee groepen. Dit was een eerste teken dat rituximab zijn werk net zo goed doet als cyclofosfamide bij het rustig krijgen van ANCA vasculitis, in elk geval bij nierbetrokkenheid. 

De officiële publicatie vindt u hier. Uitgebreide informatie over het project vindt u in de formele beschrijving van dit project. Weest u er zich echter van bewust dat dit document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap.

 Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2018

 

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag