Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  NORAM (afgerond)

NORAM

NOn-Renal Wegener's granulomatosis treated Alternatively with Methotrexate

EFFICACY OF METHOTREXATE VERSUS CYCLOPHOSPHAMIDE IN THE TREATMENT OF "NON-RENAL" WEGENER'S GRANULOMATOSIS

 

Voor patiënten waar geen vitale organen zoals longen en nieren meedoen in het ontstekingsproces, vond men het gebruik van cyclofosfamide (Endoxan) onnodig belastend. In Europees verband is daarom onderzocht of het mogelijk is voor deze patiënten vanaf het begin van de behandeling methotrexaat te geven. Dit medicijn is krachtiger dan azathioprine (Imuran) maar iets minder sterk dan Endoxan.

Aan dit - inmiddels afgesloten - Europese onderzoek hebben 95 patiënten mee gedaan waarvan 89 met Wegener en 6 met MPA (microscopic polyangiïtis).

Uit dit in 1998 gestartte Europese onderzoek komt naar voren dat, wanneer vanaf het begin alleen wordt behandeld met prednisolon en methotrexaat, de beperkte vorm van Wegener bij circa 90% van de patiënten tot rust gebracht kan worden. Dit resultaat is ongeveer hetzelfde als met prednisolon en Endoxan bereikt zou worden. Vanwege de veel minder ernstige bijwerkingen van methotrexaat, zou dus op het eerste gezicht de voorkeur kunnen worden gegeven aan de combinatie prednisolon / methotrexaat.

Echter: het risico op opvlammingen bij deze combinatie is substantieel groter dan bij de behandeling waarbij in de eerste 3 maanden Endoxan gebruikt wordt en men dan pas overstapt op een minder krachtig immuunsuppressivum.

Daarom moet een behandeling met alleen prednisolon en methotrexaat in ieder geval langer worden voortgezet dan die met Endoxan en alleen worden toegepast in die gevallen waarbij geen vitale organen zijn aangedaan (of wanneer een patiënt Endoxan absoluut niet verdraagt).

De onderzoekers publiceerden in het gezaghebbende tijdschrift ARTHRITIS & RHEUMATISM van Augustus 2005 het resultaat van hun studie. Hierbij vindt u zowel een abstract als de volledige tekst van het artikel.

U vindt de details over het oorspronkelijke onderzoek in de formele beschrijving van het onderzoek. Weest u er zich echter van bewust dat het document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2011

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag