Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  MEPEX (afgerond)

MEPEX (gereed)

Randomised trial of adjunctive therapy for severe glomerulonephritis in ANCA- associated systemic vasculitis: plasma exchange versus intravenous methylprednisolone. 

Patiënten met een systeemvasculitis waarbij de nieren zwaar zijn aangedaan en bij wie vaak al dialyse nodig is, lopen een groot risico om hun nierfunctie volledig te verliezen. Ze zijn dan aangewezen op blijvende dialyse of op een niertransplantatie. Mogelijk echter kan plasmaferese hier een rol spelen bij de verbetering van de prognose.

Bij plasmaferese worden zoveel mogelijk ANCA uit het bloed verwijderd. Daardoor vermindert de ziekteactiviteit snel. Dit is echter van tijdelijke aard omdat het lichaam weer nieuwe ANCA gaat aanmaken, zodat je wel aanvullend immuunsuppressiva moet gebruiken. Plasmaferese is een dure behandeling die voor een korte periode echter erg effectief is.

In deze Europese studie die startte in 1995 deden 137 patiënten mee met een actieve systeemvasculitis, bij wie de nieren er slecht aan toe waren.  70 van deze patiënten kregen in de beginfase van de behandeling gedurende 7 tot 10 dagen elke dag plasmaferese. Onderwijl werd ook gestart met prednisolon en Endoxan. Na 3-6 maanden werd overgestapt op azathioprine.

Patiënten met deze behandeling werden vergeleken met 67 patiënten aan wie - naast de Endoxan - in plaats van het normale prednisolon het nog zwaardere methylprednisolon werd toegediend. methylprednisolon wordt inraveneus toegediend en kan heel snel ontstekingsprocessen stoppen.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat een groot deel van de patiënten na de behandeling met plasmaferese weer van de dialyse af kon. Ook kwamen ze binnen de gebruikelijke periode in remissie.

Daarom wordt deze behandeling nu als standaardbehandeling aanbevolen bij patiënten die in de actieve fase ernstige nierproblemen hebben.

In juli 2007 publiceerden de onderzoekers hun resultaten in The Journal of the American Society of Nephrology. In januari 2008 verscheen op de website nature.com ook een erg leesbare samenvatting met commentaar van prof. Salant (univ van Boston USA).

Op de discussieforum van nephrology.now verscheen ook een reactie van professor Joan Bargman van de universiteit van Toronto .

Verder vindt u dedetails over het oorspronkelijke onderzoek  in de formele beschrijving van het onderzoek. Weest u er zich echter van bewust dat het document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt ijn 2011

 

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag