Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  CYCLOPS (afgerond)

CYCLOPS (gereed)

Randomised trial of daily oral versus pulse Cyclophosphamide as therapy for ANCA-associated Systemic Vasculitis

In de CYCLOPS studie zocht men het antwoord op de vragen: "Is de stootkuur Endoxan net zo effectief als de pillen als het erom gaat de systeemvasculitis tot rust te brengen." en "Wat is de kans op opvlammingen na een stootkuur Endoxan."

De huidige standaardbehandeling voor een primaire systemische vasculitis is dat, naast de prednisolon, gestart wordt met cyclofosfamide (merknaam Endoxan) in de vorm van tabletten. Na 3 tot 6 maanden wordt overgestapt op azathioprine (merknaam Imuran). 

Deze behandeling brengt extra risico's met zich mee, vanwege de verstrekkende bijwerkingen van de Endoxan. Op de korte termijn is het risico op ernstige infecties groot, als gevolg van de sterke immuunsysteem onderdrukkende werking van Endoxan. Als Endoxan gedurende langere tijd in tabletvorm wordt ingenomen, dan kan zich op den duur kanker ontwikkelen (vooral in de blaas en op de huid).

Helaas kan een normale of ernstige systeemvasculitis nog niet zonder Endoxan tot rust worden gebracht. Daarom werd in het CYCLOPS onderzoek gekeken naar een andere methode om de Endoxan toe te dienen. Patiënten kregen stootkuren Endoxan via een infuus. Bij deze wijze van toediening blijkt het risico op infecties en andere bijwerkingen (bijvoorbeeld blaasproblemen) aanzienlijk minder. Daarbij is de totale dosis Endoxan die men binnenkrijgt ook minder, waardoor het risico op kanker afneemt.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 160 patiënten. In de ene groep kregen de patiënten 3-6 maanden Endoxan tabletten tot de ziekte in remissie kwam en daarna ging men over op azathioprine, in de andere groep werd behandeld met stootkuren Endoxan via infuus tot de ziekte tot rust was, en daarna ging men ook over op azathioprine.De eerste drie stootkuren werden met een tussenpose van 2 weken gegeven, daarna ging men over op een tussenpose van 3 weken.

De eerste resultaten lijken erop te wijzen dat er tussen beide groepen géén verschil was als het ging om het tot rust komen van de systeemvasculitis. Ook wat betreft de opvlammingen was er geen verschil merkbaar. In de groep met de stootkuur overleden echter minder mensen dan in de groep die de tabletten kreeg. Wat betreft de totale dosis Endoxan die men via de stootkuur binnenkreeg, was dit de helft minder dan de hoeveelheid die de patiënten via de tabletten innamen.

Het lijkt niet uitgesloten dat uiteindelijk op basis van dit onderzoek de stootkuur zal worden aanbevolen in plaats van Endoxan in tabletvorm.

Details over het oorspronkelijke onderzoek vindt u in de formele beschrijving van het onderzoek. Weest u er zich echter van bewust dat het document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2011

 

NIEUWS

Twee nieuwe brochures

2018-12-20

In de sectie Publicaties van deze site (onder het kopje Brochures) staan twee nieuwe brochures. Het rapport Impact en Bereik en een brochure over onze eigen organisatie. 

Lees meer

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag