Home  > 
Research  >  Studies - EUVAS  >  CYCAZAREM (afgerond)

CYCAZAREM (gereed)

Randomised trial of cyclophosphamide versus azathioprine during remission in ANCA positive Systemic Vasculitis

Deze in de negentiger jaren uitgevoerde studie is een erg belangrijke gebleken.

Gekeken werd of het niet beter was om bij de behandeling van ANCA-geassocieer-de systeemvasculitis na gebruik van 3-6 maanden Endoxan over te schakelen op azathioprine. Het was toen nog gebruikelijk dat gedurende de gehele behandeling Endoxan werd gebruikt. Dit is een medicijn met veel schadelijke bijwerkingen, zowel op de korte als de langere termijn. Reden genoeg om op zoek te gaan naar alternatieven. Die moeten dan wel net zo goed werken als Endoxan, maar de bijwerkingen zouden minder ernstig moeten zijn.

Op zoek naar alternatieven werd gedacht aan immuunsysteem onderdrukkende medicijnen (immuunsuppressiva) die bij transplantaties gebruikt worden.

In de tachtiger jaren werden vooral azathioprine en methotrexaat ingezet na transplantaties. Deze medicijnen onderdrukken het immuunsysteem net wat minder krachtig dan cyclofosfamide (Endoxan). Metho-trexaat werkt iets zwakker en azathioprine is nog iets zwakker. Dat betekent dat ook hun bijwerkingen wat minder zijn dan bij Endoxan.

In dit eerste EUVAS-onderzoek, CYCAZAREM, waar in 1987 mee begonnen werd, is vooral gekeken naar een combinatiegebruik van 3 maanden Endoxan als begin van de behandeling en dat daarna te vervangen door het wat veiligere azathioprine (Imuran). Uiteraard werd dit toegediend naast prednisolon dat bij systeemvasculitis standaard samen met het immuunsuppressivum wordt toegediend.

Dit behandelingsregiem met een vervolgbehandeling met azathioprine werd vergeleken met het oude behandelingsprotocol waarbij alleen Endoxan en prednisolon werden gebruikt. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de resultaten van beide methoden gelijk zijn. Na 18 maanden was er ook geen verschil te constateren in het aantal opvlammingen.

De nieuwe behandeling, waarbij Endoxan na 3 maanden azathioprine wordt vervangen, heeft echter het voordeel dat de patiënt minder last van bijwerkingen heeft. Inmiddels is deze wijze van behandelen in Europa de standaard geworden voor ANCA-geassocieerde systeemvasculitis.

In juli 2003 zijn de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd in het wereldwijd toonaangevende Amerikaanse blad de New England Journal of Medicine. Van dat artikel vindt u hier een samenvatting.

Sinds de afsluiting van het CYCAZAREM-onderzoek is bij de deelnemende patiënten gebleken dat patiënten die behandeld waren met 3-6 maanden Endoxan en daarna 12 maanden azathioprine nadien toch meer opvlammingen kregen dan patiënten die gedurende 12 maanden alleen Endoxan kregen. De opvlammingen zijn echter licht en minder erg dan de bijwerkingen van Endoxan, daarom blijft men de voorkeur houden voor het nieuwe behandelingsprotocol van Endoxan gevolgd door Azathioprine. Dit heeft echter wel geleid tot het starten van de REMAIN studie waarbij gekeken wordt of het niet verstandiger is om toch iets langer door te gaan me de behandeling met Azathioprine.

Details over het oorspronkelijke onderzoek vindt u in de formele beschrijving van het onderzoek. Weest u er zich echter van bewust dat het document niet is geschreven voor patiënten maar voor de medische gemeenschap.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in 2011

NIEUWS

Succesvol Ondernemen met GPA

2018-11-25

Dat onze oud-voorzitter en huidig bestuurslid jan Veenendaal een sociaalvoelend mens is blijkt niet alleen uit zijn werk als vrijwilliger voor onze stichting maar ook uit de bijzondere manier waarop hij zijn bedrijf Lightweight Containers heeft ingericht. Op 19 november werd het verkozen tot het Vitaalste Bedrijf van Nederland. 

Lees meer

Open Source Publicatie Wordt Verplicht

2018-09-20

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke publicaties, die mede met overheidsgeld tot stand zijn gekomen, voor iedereen gratis toegankelijk zijn. 

Lees meer

Belangrijk Onderzoek naar Afweersysteem

2018-07-26

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) hebben 15 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het afweersysteem.
Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij vasculitis, kanker, reuma en MS, beter te begrijpen en te bestrijden. 

Lees meer

NIEUW: Amsterdam UMC

2018-06-15

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen (AMC en VUmc) gaan samenwerken onder één naam en een nieuw logo: Amsterdam UMC

Lees meer

Nieuw Behçet Onderzoek

2018-06-12

Nieuw Nederlands wetenschappelijk Behçet-onderzoek klaar om van start te gaan.

Lees meer

Subsidie Nierstichting voor LUMC

2018-04-18

Dr. Onno Teng van het LUMC krijgt € 375.000  voor zijn onderzoek naar nierpatiënten die een nierontsteking hebben als gevolg van een auto-immuunziekte. 

Lees meer

Vraag het de patiënt !

2017-12-21

De Patientenfederatie Nederland heeft de vaste kamercommissie voor VWS een brief gestuurd die ervoor pleit om vooral ook de patiënt te betrekken bij het bepalen van kwaliteit in de zorg.

Lees meer

Schijf met persoonsgegevens mogelijk ontvreemd

2017-12-21

Patiëntenfederatie Nederland is sinds november een externe harde schijf kwijt. Op de schijf staan eigen bedrijfsgegevens en gegevens van de 25 duizend panelleden van de Patiëntenfederatie.

Lees meer

Medicijnen in de EU

2017-10-25

Edith Schippers vindt dat fabrikanten moeten worden verplicht om hun medicijnen aan alle EU lidstaten aan te bieden. 

Lees meer

Chinar Rahmattulla: Summa Cum Laude

2017-09-29

Onze vrijwilligster en redactrice van de Vascuzine Chinar Rahmattulla studeerde vandaag in Leiden SUMMA CUM LAUDE af in de geneeskunde !

Lees meer

AMC Voorlichting Vasculitispatiënten

2017-09-18

Op woensdagavond 18 oktober organiseert het Vasculitiscentrum AMC samen met de afdelingen reumatologie en nefrologie van het VUMC een patiëntenavond in het AMC.

Lees meer

Uw contributie declareren?

2017-06-21

Of dat kan hangt af van welke polis u heeft bij welke verzekeraar. Als u alleen een basisverzekering heeft zal het niet lukken. Maar als u een aanvullende polis heeft zou het zo maar eens kunnen...

Lees meer

Kenniskaart Vasculitis voor Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar On Line

2017-04-24

Na die van het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam, staat nu ook de kenniskaart voor de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar online.

Lees meer

Met wie heeft u een appeltje te schillen?

2017-03-17

Deze week startte het Nationale Zorgnummer de actie  'Met wie heeft u een appeltje te schillen?' Wat doe je als je een probleem hebt met werkgever, zorgverzekeraar of arts? 

Lees meer

Maligniteiten

2016-12-08

Belangrijke publicatie van twee van onze redactieleden: Emma van Daalen en Chinar Rahmattulla.

Lees meer

10 jaar nieuw leven

2016-11-15

Een van de sprekers op de Landelijke Dag 2017 is de longarts Prof. dr. Marjolein Drent. Ze vroeg ons om aandacht voor een mooie film over twee zussen die beiden een dubbele longtransplantatie meemaakten.

Lees meer

Advies aan de Tweede Kamer

2016-11-04

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland‘: ‘Financier patiëntenorganisaties uit premiegeld en niet langer uit algemene middelen’.

Lees meer

Digitale inzage dossier

2016-10-27

Minister Schippers trekt de komende 3 jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.

Lees meer

Eigen verantwoordelijkheid

2016-08-15

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde deze maand dat een patiënt altijd zelf moet controleren of zijn zorgverzekeraar een behandeling vergoedt.

Lees meer

Expertise UMCG en AMC

2016-07-19

Commissie oordeelt positief over definitieve erkenning AMC en UMCG als expertisecentrum voor vasculitis.

Lees meer

Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam

2016-06-07

Op de website van het AMC is nu een aparte sectie voor het Vasculitis Expertisecentrum Amsterdam.

Lees meer

Lareb Bijwerkingen App

2016-02-03

Lareb heeft de Bijwerking App gelanceerd. Naast het melden van bijwerkingen kunt u nieuws over bijwerkingen ontvangen.

Lees meer

Maagzuurremmers

2016-01-25

Het NRC, Medisch Contact en de website Niernieuws kwamen in januari alle drie met het bericht dat 'populaire maagzuurremmers de kans op chronische nierziekte vergroten'. Maar klopt dat bericht wel?

Lees meer

UWV Perspectief

2016-01-06

UWVPerspectief is een platform voor mensen met een uitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Chronisch zieken vinden er veel informatie over ziek zijn en werken.

Lees meer

Nationale Zorgnummer

2015-11-07

In de knel omdat u geen passende zorg en ondersteuning krijgt? Dan is er nu het Nationale Zorgnummer
0900 - 2356780

Lees meer

Transparantie in de zorg

2015-03-03

Helderheid voor de patient over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Dat is wat minister Schippers wil in het jaar van de transparantie. 

Lees meer

Second Opinion

2015-01-22

Het aanvragen van een second opinion blijft gewoon verzekerd en er komt ook geen eigen bijdrage in dat verband. 

Lees meer

WORD LID !

Ooit gedacht aan een 2nd opinion?

Bekijk uitslag